“Tarım teknolojilerinde en önemli ihtiyaç dayanıklılık” diyen Tesla’nın mucitlerinden Marc Tarpening, çilek tarımını dönüştürecek bir hasat robotu teknolojisine imza atıyor.
Katı yakıtlar yerine elektrik enerjisiyle çalışan araçlar son yılların en çok konuşulan ve iklim değişikliğiyle mücadelede umut veren teknolojileri arasında. Ürettiği elektrikli taşıtlarla kısa sürede dünyanın en gözde şirketlerinden biri haline gelen Tesla Inc. bu teknolojiyle özdeşleşen firmaların başında geliyor.
Elon Musk ve Martin Eberhand ile birlikte Tesla’nın kurucularından olan Marc Tarpening, bugünlerde deneyimlerini tarım alanında değerlendirme arayışında. Mühendis kimliğiyle bilinen ABD’li girişimci, Colorado merkezli bir tarım teknolojileri firması olan Tortuga Agtech ile birlikte geliştirdiği bir “startup” projesi olan çilek hasat robotunu tanıtmaya hazırlanıyor.
Otomotiv ile tarım arasındaki benzerlik
Hasadı en meşakkatli ürünlerden biri olan çilekte bu süreci kolaylaştırmayı hedefleyen proje yalnızca üreticilerin değil farklı girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Bunlardan biri de eBay’in kurucusu Pierre Omidyar. 5 milyon dolarlık bir Ar-Ge bütçesine sahip projenin finansal desteğini Omidyar sağlıyor.
Üreticilere tüm hasat sürecini üstlenebilecek bir “tak ve kullan” tarzında sağlam teknoloji sunmak istediklerini söyleyen Tarpenning, “Otomotiv sektöründe, yolların çevresel koşullar açısından ne kadar zorlu olduğunu öğrendim. Aynı şey tarımda da geçerli. Çoğu tarım teknolojisi çok hassas ve dikkat istiyor. Asıl ihtiyacımız olan şey ise dayanıklılık” diyor.
Tarımda teknoloji devrimi yeni başlıyor
“Üreticiler kendi işlerini icra etmede çok başarılı. Makineler ise daha yeni yeni üreticilere gerçekten yardım edebilecek düzeye gelmeye başladı” diyen Tarpening, “Bitki hastalıklarını üreticiden önce gözlemleyebilen drone’lar ya da olgunlaşmış çilekleri ayırt edip toplayabilecek robotlar geliştirdiğimiz zaman, teknolojinin tarıma tam anlamıyla katkı sunduğunu söyleyebiliriz” yorumunu yapıyor.
Makineler işçilik sorununa çözüm olmalı
Tortuga Agrotech’in kurucu ortakları Eric Adamson ve Tim Brackbill’in bir çilek robotu üretme fikri ise tarımla olan tanışmalarının ardından ortaya çıkıyor. İlk olarak özel tarım ürünleri üretip doğrudan satış yapmayı tasarlayan ikili, kısa süre sonra bunun yerine işin profesyoneli olan üreticilere teknik destek sağlamaya kendilerini adıyor.
14 farklı bölgede 14 farklı tarımsal üreticiyle uzun bir süre geçirerek tarımsal süreçleri gözlemleyen Adamson ve Brackbill, özellikle büyük ölçekli üretimde en önemli sorunun emek-yoğun süreçler olduğunu görüyor. Bunun sonunda da, işçilik yönünden en zorlu mesailere sahip olan çilek üreticilerine faydalı bir teknoloji geliştirmeye karar veriyor.
İlk robotlar ilkbaharda sahaya inecek
Hasat robotunu üreticilerle iç içe çalışarak ve onların ihtiyaçlarını ilk elden öğrenerek geliştirdiklerini söyleyen Adamson, “Üreticilerle sabah toplantılarına katılıyoruz ve tüm operasyon süreçlerini boyunca hem üreticiler hem de onların arazi çalışanlarıyla birlikte tasarlıyoruz” diye konuşuyor. Adamson, çilek hasat robotunun ilk filosunun ise ilkbahar aylarında görücüye çıkacağını söylüyor.