Çin’de koronavirüs nedeniyle tarımsal ihracatta hızlı bir düşüş yaşanıyor. Sebze ihracatının önemli kısmını Çin’den yapan Rusya’da, oluşan ihtiyacın Türkiye’den tedarik edilebileceği tartışılıyor.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı alarma geçirmiş durumda. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 800’ü geçerken başta Çin olmak üzere pek çok ülke bu sayının daha da artmaması için üst üste önlemler almaya başladı.
Koronavirüs özellikle Çin’de artık yalnızca halk sağlığını değil ekonomik yapıyı da ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. Salgının yarattığı korku ve alınan sert önlemler pek çok sektörü etkilerken, kapanan şirketler ve daralan ihracat hacmi ise durumun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Türkiye ve Fas ürünleri ile telafi edilecek
Salgından etkilenen sektörlerden biri de tarım. Üretimde beklenen gözlenen düşüşün tarımsal ihracata yansımaları ise şimdiden hissediliyor. Çin’den yapılan ihracatın dondurulmasını tartışan ülkeler arasında, koronavirüsün tespit edildiği 20 ülkeden biri olan Rusya da var.
Çin, Rusya’nın sebze ithalatında en önemli yeri tutan üretici ülke konumunda. 2019 yılının ilk 11 ayı içinde yapılan 453 bin tonluk sebze ithalatı bunu kanıtlıyor. Virüs nedeniyle sebze ve meyve ürünlerinde ithalat hacminin düşmeye başladığını söyleyen Rusya Gıda Ürünleri Tedarikçileri Birliği Başkanı Dimitri Vostrikov, bunun telafisi için ise Türkiye ve Fas’ı işaret etti.
Türkiye üçüncü sırada
“Bu ihtiyaç açığını Fas ve Türkiye gibi diğer ülkelerden yapılacak ithalatla rahatlıkla kapatabiliriz” diyen Vostrikov, Türkiye’den 2019 yılı içinde yapılan 136 bin tonluk 148 milyon dolar değerindeki sebze ithalatını işaret ederek, “Rusya için bu alanda Çin ve İsrail’den sonra üçüncü sırada Türkiye geliyor” şeklinde konuşuyor.