Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler projesi kapsamında altı üniversite kenevir ya da çay gibi farklı tarım ürünlerinde ihtisaslaşacak.
Ülke geneline yayılmış olan ziraat fakülteleri Türkiye’de tarım ve gıda bilimleri üzerine eğitim ve araştırmaların merkezini oluşturuyor. Bu fakültelerden pek çoğu da tohumculuktan bitki korumaya tarıma ait pek çok uzmanlık alanında varlık gösteriyor.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2015 yılında başlattığı proje ise bu tabloya farklı bir boyut katmayı hedefliyor. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi adını alan projeye geçtiğimiz günlerde eklenen 5 üniversiteyle birlikte, belli üniversiteler ülke tarımının yükselen değerleri olması amaçlanan stratejik ürünlerde uzmanlaşacak.
Kenevir tarımı o üniversiteden sorulacak
Listede yer alan 15 üniversitenin 6’sı tarım ve gıda alanında söz konusu alan ya da ürün üzerine çalışmalara yoğunlaşacak. Buna göre Kırklareli Üniversitesi “gıda”, Siirt Üniversitesi “tarım ve hayvancılık” ve Bingöl Üniversitesi “tarım ve havza bazlı üretim” alanına odaklanırken, Yozgat Bozok Üniversitesi “endüstriyel kenevir”, Artvin Üniversitesi “tıbbi ve aromatik bitkiler”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ise “tarım ve jeotermal enerji” alanında yoğunlaşacak.
Mali ve akademik destek verilecek
Seçilen üniversitelerin uzmanlık alanları belirlenirken coğrafi konum ve bölgesel kalkınma hedeflerinin gözetildiği belirtiliyor. İhtisaslaşma misyonu verilen üniversiteler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından mali düzeyde desteklenirken, akademik personel kaynağı ise YÖK tarafından sağlanacak.