tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.12.2019

Fide dikimi artık makinelere emanet

Fide dikimi artık makinelere emanet

Son yıllarda tarım makineleri ailesinin en çok ilgi çeken üyesi fide dikim makineleri. Sebzecilikte işgücü ve zaman tasarrufunun adresi haline gelen bu makineler Türkiye’de de tarım arazilerini arşınlamaya başladı.

Türkiye’de sebze üretimi yapılan 840 bin hektar araziye yılda yaklaşık 16 milyon adet fide dikiliyor. Yılın farklı dönemlerinde yapılan dikim işlemlerinde üreticilerin büyük bir kısmı elle dikim yapıyor. Sebze dikili arazilerin ve üretimin boyutları düşünüldüğünde bu oldukça yoğun bir işgücü demek.

Ancak modern tarım teknolojileri pek çok süreçte olduğu gibi fide dikimine de radikal yenilikler getirdi. Bu yeniliklerin merkezinde ise fide dikim makineleri var. Sebzecilikte zamanın öneminin giderek artması nedeniyle büyük çaplı üreticilerin pek çoğu hızla fide dikim makinesine geçiş yapmaya başladı.

Hangi ürünlerde kullanılıyor?

Fide dikim makineleri manuel, yarı otomatik ve otomatik olmak üzere üç farklı çalışma prensibine sahip. Manuel dikim makinelerinde işgücü yine belli bir paya sahipken, otomatik modeller ise insan emeğine ihtiyaç duymadan amaca ulaşabiliyor. Bu makinelerin toprakla buluşturduğu fideler arasında tütün, domates, biber, marul, lahana, çeltik başta olmak üzere pek çok ürün sıralanıyor.

fide-dikimi-artik-makinelere-emanet2.jpg

Bir saat içinde 7 bin fide

Fide dikim makinelerinin işgücü tasarrufu dışında üreticiye kazandırdığı en önemli avantaj dikimlerde oluşan hataları asgari düzeye indirmesi. Bu hatalar arasında yanlış dikim derinliği ya da dikim esnasında fidelerde oluşacak zararlar başta geliyor. “Sıra aralığı” gibi kritik parametrelerin tam olarak istenen ölçülere uygun olmasını sağlayan makineler, usta bir operatörün elinde saatte 7 bin adet dikim yapabilecek bir hıza ulaşarak da üreticinin elini daha da güçlendiriyor.

Dikim hassasiyeti yüksek ürünlerde makineli dikim sayesinde daha fazla ürün alındığını söyleyen Mono Makine Müdürü Tamer Yılmaz, “Türkiye’de özellikle birim alanda fazla ürünün olduğu domates, marul, lahana gibi ürünlerde ve karpuz gibi geniş alanlara dikilen ürünlerde dikim süresi makinelerle kısalıyor” diyor.

fide-dikimi-artik-makinelere-emanet3.jpg

İlk maliyet yüksek, kullanım maliyeti düşük

İlk yatırım maliyetinin yüksekliğine karşın fide dikim makinelerinin kullanım giderleri ise oldukça düşük. Bu da bu teknolojinin hızla popülerleşmesinin bir diğer nedeni. Türkiye’de dikim makinelerine dair bilinirlik arttıkça pazarın da büyüyeceğini söyleyen Yılmaz, “Dünyada pazarın büyük kısmı viyollü fideleri diken makinelerde. Ancak malç üzeri dikim ve şerit dikme makineleri de yükseliyor. En yüksek kapasite şerit tipi makinelerde olsa da maliyetleri oldukça yüksek” diye konuşuyor.

Dikim makinesi desteği dönüşümü başlatabilir

Sebze ve tarla bitkilerinde ürün deseni ve yoğunluğu bu denli yüksek olan Türkiye’de fide dikim makineleri gibi bir yeniliğin göz ardı edilmesi mümkün değil. Ancak üretim maliyetlerindeki önlenemez artış üreticilerin yeni teknolojilere yatırım yapmasını geciktiriyor. Halihazırda yalnızca çeltik üreticilerine verilen dikim makinesi desteği gibi girişimlerin farklı ürün gruplarına da yayılması gibi cesur bir karar ise dönüşümün başlangıcı olabilir.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.