Ukrayna’da üreticiler tarım arazilerinin satışını mümkün kılacak olan yasa tasarısına karşı sokaklara döküldü.
Avrupa’da son bir süredir ülkelerinin tarım politikalarına tepki gösteren üreticilerin sesi yankılanıyor. Ekim ayında Lahey şehrinde bir araya gelen Hollandalı üreticiler ve geçtiğimiz ay Berlin’de traktörleriyle eylem yapan binlerce Alman üreticinin ardından benzer bir hareketlilik bu kez de Ukrayna’da yaşanıyor.
Fransa ve Rusya ile birlikte Avrupa’nın en önemli tahıl üretici ve ihracatçısı olan Ukrayna’da üreticiler mevcut hükümetin meclise getirdiği yeni yasa tasarısını protesto ediyor. Tarım arazilerinin satışını mümkün kılacak olan yasayı geçirmek isteyen hükümete tepki gösteren 5 bine yakın üretici başkent Kiev’de toplandı.
Toprak satışı yasağı kalkacak
Mevcut yasalara göre 2001 yılından bu yana Ukrayna’da tarım arazilerinin kiralanması mümkün, ancak satışı yasak. Yeni yasa tasarısına göre ise herhangi bir tarım arazisini 3 yıldan beri kiralık olarak kullanan kişi ya da kurumlar söz konusu araziyi satın alabilecek. Bu da Ukrayna vatandaşlarının yanı sıra yabanc ı kişi ya da şirketlerin de toprak satın almasını mümkün kılacak.
Gelecek Ekim ayında oylanacak olan ve hükümetin Ukrayna ekonomisine katkı sağlamasını hedeflediği tasarı üreticiler tarafından sert bir tepkiyle karşı karşıya kaldı. Avrupa’da son yılllarda alışık olunduğu gibi traktörleriyle yollara çıkarak Kiev’de bulunan parlamento binasının yakınlarında toplanan üreticiler tasarının geri çekilmesini talep ediyor.
Yerli ve yabancı tekellere yarayacak
“Ukrayna’nın satışına hayır” sloganıyla eylem yapan üreticiler, yasanın yalnızca yerli ve yabancı tekellere yarayacağını dile getiriyor. Muhalefetteki Anavatan Partisi’nin yanı sıra Ukrayna Üreticiler Birliği, Özel Toprak Sahipleri Birliği ve Tarım Partisi gibi kurumların da desteklendiği eylemler süresince polisle göstericiler arasında sık sık gerginlikler de yaşanıyor.
Avrupa’nın ekmek sepeti
“Avrupa’nın ekmek sepeti” olarak anılan ve kıtada en geniş tahıl arazilerine sahip olan Ukrayna’da, yapılan anketlere göre ülke genelinde üreticilerin 3’te 2’si toprak satışına karşı çıkıyor. Başkentte süren eylemlere dair açıklama yapan Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski henüz bir geri adım atmasa da toprak satışı planının referanduma götürüleceğini dile getirdi.