tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.12.2019

Pikan ceviziyle yeniden tanışma vakti!

pikan-ceviziyle-yeniden-tasinma-vakti1.jpg

Türkiye’de uzun yıllardır sınırlı oranda yetiştirilen pikan cevizi hem popülerliğini hem de üretim alanlarını arttırmaya başladı.

Doğadaki meyve çeşitliliği uçsuz bucaksız olsa da tarıma konu olan ve pazarda kendine yer açan türler her zaman daha göz önünde. Bir de bazı meyve türleri var ki, her ne kadar profesyonel olarak yetiştirilse de, yaygın olarak tüketilen akrabalarının gölgesinde kalıyor. Ancak tarımın vizyonlerleri sayesinde bu ürünler de artık daha görünür hale geliyor.

Tarımın bu gizli hazinelerinden biri de pikan cevizi. Son yıllarda sağlıklı besinlerin izini süren tüketicilerin dikkatini çekmeye başlayan meyvenin aslında Türkiye’de de 65 yılı aşkın bir geçmişi var. İlk olarak 1953 yılında Batı Akdeniz Tarım Araştırmaları Müdürlüğü (BATEM) tarafından başlatılan pikan cevizi yetiştiriciliği on yıllardır sınırlı düzeyde de olsa devam etti.

Pikan ceviziyle yeniden tanışma vakti!

Kilosu 40 TL’den satılıyor

Yüksek besin değerleri ve klasik cevizlere göre daha kolay tüketilebilmesi ile popülerlik kazanan pikan cevizi artık alternatif ürün arayışındaki üreticilerin de radarına girmeye başladı. Türkiye’de 4 farklı tescilli çeşidinin ön plana çıktığı meyvenin bugün ülke genelinde yaklaşık 2 bin tonluk bir üretimi var. Bu üretimin en önemli merkezi halen BATEM’in Antalya’daki üretim sahaları.

Akdeniz bölgesinin yanı sıra Ege ve Güneydoğu Anadolu’da bahçeleri bulunan pikan cevizi son olarak Denizli’ye de demir attı. Buldan ilçesinde 6 yıl önce dikilen fidanlardan bu yıl ilk kez ürün alınırken meyvenin kilosu ilk etapta 130 TL’den alıcı buldu. Ürünün ülke genelinde ortalama fiyatı ise kg başına 40 TL civarında.

pikan-ceviziyle-yeniden-tasinma-vakti2.jpg

En sağlıklı 15’ler kulübünde!

Dış görüşünden tadına kadar pikan cevizini özel kılan çok özellik var. Düzgün bir yüzeye sahip ve el ile kolayca kırılabilen ince yapılı kabuğuyla alışıldık ceviz türlerinden ayrılan meyvenin içi de kendine has bir şekle sahip. Klasik bir cevize göre daha yumuşak bir tada sahip pikan cevizi “ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip olan tür” olarak tanımlanıyor ve ABD Tarım Bakanlığı’nın gıda verilerine göre tüketilmesi önerilen ilk 15 ürün arasında yer alıyor.

Nerede yetiştiriliyor?

İç randımanın yüksekliği ve 1 yıllık raf ömrüne sahip olması pikan cevizini üreticilik anlamında diğer cevizlerden bir adım öne çıkarıyor. Pastacılık sektörünün de talep gösterdiği yemiş artık baklavaların içinde de kullanılmaya başladı. Pikan cevizinin narenciye ve avokadonun yetiştiği tüm ılıman bölgelere uyum sağlayabilen bir bitki olduğunu söyleyen BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, “Son yıllarda farklı ürünler yetiştirmek isteyen üreticiler pikan cevizine yöneldi” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.