10 yıl önce tanıştığı goji berry meyvesinin yetiştiriciliğini öğrenmek için Tibet’e giden Ayten Çot, farklı illerde kurduğu meyve bahçelerinden yaptığı ihracatla adından söz ettiriyor.
Son yıllarda besin değerleriyle ön plana çıkan ürünler “süper meyve” adıyla hem tarım alanlarında hem de mutfaklarda popülerliğini arttırıyor. Tüketicilerin alışveriş listesine hızla giren bu ürünlerden biri olan goji berry, ya da bilinen diğer ismiyle “kurt üzümü” pazar değeri ile tüketiciler kadar üreticilerin de dikkatini çekiyor.
Kurt üzümünün değerini erken fark edenlerden biri de Ayten Çot. Bundan yaklaşık 10 yıl önce geçirdiği ciddi bir rahatsızlığın ardından başladığı tedavi sürecinde bol bol kurt üzümü tüketmesi önerilen Çot, sağlığına kavuştuktan sonra bu şifa kaynağı meyveye dair araştırma yapmaya karar veriyor. Öyle ki, meyvenin yetiştiriciliği öğrenmek için Tibet’e kadar maceralı bir yolculuk yapıyor!
Fransız şirketle anlaştı
Kurt üzümünün Türkiye’nin iklim ve toprak koşullarına uygun bir alternatif olduğuna kanaat getiren Çot, ihracatçı bir Fransız şirketiyle anlaştıktan sonra ilk fidanlarını Niğde’de kurduğu bahçede dikiyor. Burada ürettiği meyvelerin hem veriminden hem de kazancından aldığı cesaretle Antalya’nın Korkuteli başta olmak üzere farklı bölgelerde de aynı üretimi yapmaya başlıyor.
Kurusu 60 TL’den alıcı buluyor
Kurusu 60 TL, yaşı ise 15 TL’den alıcı bulan goji berry ile hayatı değişen Çot, bugüne kadar kurutulmuş olarak yaptığı ihracata artık yaş meyveleri de eklemeyi başarmış. Henüz Fransa’dan gelen talebi karşılamakta zorlanırken Almanya, Hollanda ve İsveç’ten de talep almaya başladıklarını söyleyen üretici, meyvenin üretim maliyetinin düşük, getirisinin ise yüksek olduğunu söylüyor.
Dönüm başına 30 bin TL kâr ediyor
Kurt üzümünden meyve kalitesine göre fiyatların daha da yükselebildiğine dikkat çeken Çot, “Üçüncü seneden itibaren dönüm başına masraflar hariç en az 30 bin TL kâr bırakıyor. Alım garantili dikim yaptırdığımız için ürünün pazarlama sorunu da yok. Meyvenin yetiştirmesi ve bakımı da kolay” diye konuşuyor.
Yapraklarından yağ elde edilecek
Goji berry genelde meyvesinin tadı ve besin değerleriyle bilinse de, aslında yapraklarıyla da çok değerli bir bitki. Meyvenin yapraklarından elde edilen yağın farklı alanlarda kullanıldığını söyleyen üreticinin yeni hedefi ise kuruluş çalışmaları devam eden fabrikanın kurulmasıyla kurt üzümü yapraklarından yağ çıkararak hem iç hem de dış pazara yepyeni bir ürün kazandırmak!