Çin’de güz tırtılıyla mücadele için tarım arazilerine salınan drone’lar, zararlıyla mücadelede yüzde 98 başarı yakaladı.
Son birkaç yılda yaşamın pek çok farklı alanına hızlı bir giriş yapan drone’ların en aktif olduğu sektörlerin başında tarım geliyor. Tarımsal veri ve uyarı sistemlerinin demirbaşı haline gelen drone’lar zararlı mücadelesinde de kilit bir rol üstlenmeye aday. Geçtiğimiz günlerde Çin’de güz tırtılına (Spodoptera frugiperda) karşı tarım arazilerine salınan “drone ordusu”nun yakaladığı başarı bunun kanıtı oldu.
Bir gecede 100 kilometre yayılabiliyor
Guangzhou merkezli bir drone üreticisi olan XAG şirketi ve Bayer Crop Science ile ortak yürütülen devlet destekli proje kapsamında hedef 80’den fazla tarım ürününe saldırabilen ve Çin genelinde 950 bin hektarlık alanda etkili olan güz tırtılına karşı etkili bir mücadele yürütebilmekti. Ancak, güz tırtılının yalnızca bir gece içinde 100 kilometreye kadar yayılabildiği düşünüldüğünde bu hiç de kolay bir görev değildi.
“Taarruz” gün batımından sonra başladı!
Buna karşın, düşük toksisite oranına sahip pestisit yüklenen ve tırtılların aktif beslenme vakti olan gün batımından sonra başlatılan drone saldırılarında çok kısa sürede başarı sağlandı. Proje sonunda XAG’den yapılan açıklamada, güz tırtılına karşı 24 farklı bölgede yüzde 98’e varan başarı oranı elde edildiği belirtildi.
Geleneksel zirai ilaçlama yöntemleri özellikle güz tırtılı gibi büyük bir hızla yayılabilen zararlı böceklere karşı etkili olamıyor. Aynı şekilde, kontrolsüzce yapılan ilaçlama faaliyetleri çevre ve insan sağlığı için ciddi bir risk teşkil ediyor. Çin’de drone’lar sayesinde bitki korumada yakalanan bu somut başarı bu yüzden ayrı bir önem taşıyor.