tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.11.2019

Beş sebze türünde yerli tohum atağı

Beş sebze türünde yerli tohum atağı

Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK, Türkiye’de sebze üretiminin yüzde 13’ünü oluşturan 5 üründe yerli çeşitlerin geliştirilmesi için proje başlattı.

Hem çeşitlilik hem de üretim düzeyi açısından Türkiye sebze tarımında dünyanın ön plana çıkan ülkeleri arasında. Sebze tohumculuğunda geçmişten gelen birikim de bu konumun bir parçası. Ancak tohumculukta küresel rekabetin alabildiğine arttığı şu dönemde yerli tohumculuğun bugünü ve geleceği de sıkça tartışılır hale geldi.

Daha çok ve daha kaliteli bir yerli tohum pazarı oluşturmak için çalışmalar son günlerde hızlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve TÜBİTAK ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin desteklediği “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme Projesi” de bunun bir parçasını oluşturuyor.

Rekabet gücü ve besin değeri yüksek olmalı

7,5 milyon TL’lik bütçeye sahip proje için soğan, havuç, marul, kırmızı baş lahana ve brokoli hedef olarak belirlendi. Türkiye’de en çok üretilen 10 sebze türü içinde yer alan bu ürünler ülke içinde sebze üretiminin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Geliştirilecek her bir yerli çeşit için ana kriterler dünya pazarlarında rekabet gücüne sahip, tüketici talebine uygun ve besin değerinin yüksek olması.

bes-sebze-turunde-yerli-tohum-atagi1.jpg

Gen havuzları oluşturuldu

2022 sonuna kadar sürecek projenin hedefi, söz konusu ürünlerde yerli tohum kullanım oranını ilk etapta yüzde 30, uzun erimde ise yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Bu yolun ilk adımı olarak soğan, havuç ve marulda gen havuzları oluşturuldu. Soğanda tohum üretim ve ıslah çalışmaları sürerken, havuçta ise tohum elde aşamasının ardından elde edilen bitkilerin gelişiminin takip edildiği belirtiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.