Mısırda 2015-2016 yıllarında yakalanan çizgi bu yıl da aşılamayacak gibi görünüyor. TMO ise Ocak ayından itibaren alım fiyatlarını yükseltmeyi planlıyor.
Mısır Türkiye’nin birbirinden en farklı iklimlere sahip bölgelerinde kendine yer bulabilen, deyim yerindeyse “hasadı bitmeyen” başlıca tarla bitkisi. Ülkenin mısır üretim kronolojisinde 2019 yılı dekar başına bin tonu aşan ortalama verimle yeni bir dönüm noktasına işaret etmişti. Bu yıl bu rekorun tazelenip tazelenmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
Bundan birkaç yıl öncesinde ise aynı sözler rekolte için geçerliydi. 2010’lara girilirken hızla artmaya başlayan toplam üretim 2015 yılında 6,4 milyon tona ulaşmış, ertesi yıl da bu tablo kendini tekrar etmişti. Bu 2 yılda da üretilen mısırın yaklaşık yüzde 27’sini alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de bu alanda kendi rekorunu kırmıştı.
Son 2 yıldır ise üretim 6 milyon ton barajının etrafında geziniyor. Bu yıl için yapılan rekolte tahminleri de aynı yönde. Ülke içi tüketimin 7,5-8 milyon ton olduğu göz önüne alınırsa, mısırda kendine yeterlilikte düzeyinin henüz eksi rakamlarda kalacağı görülüyor.
Alım fiyatı bin 250 TL’ye çıkacak
2017 ve 2018’de alım düzeyi yüzde 3,5 civarına düşen TMO’dan ise yeni bir açıklama geldi. Ağustos ayında alım fiyatlarının yüzde 21 artışla ton başına 1150 TL’ye çıkarılmasının ardından, yeni yıla girerken bu miktarın 1250 TL’ye yükseltilmesinin planlandığı belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde dane mısırda prim desteklerinin 2018’de olduğu gibi kg başına 3 Kuruşta kalması üreticilerde hayal kırıklığı yaratmıştı. Alım fiyatlarındaki bu artış ise üreticiler için bir teselli niteliğinde. Mısırda bugüne kadar TMO’nun en çok alım yaptığı yıl ise yüzde 30,3 oranıyla 1998 yılı olmuştu.