tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.11.2019

Narenciye ihracatında Suudi Arabistan krizi

narenciye-ihracatinda-suudi-arabistan-krizi2.jpg

Narenciyede Türkiye’nin en önemli ihracat duraklarından olan Suudi Arabistan ürün analiz süreçlerini uzatınca meyvelerde kayıplar yaşanmaya başladı. Yetkililer uygulamanın 1 yıl önce yaşanan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olduğu görüşünde.

Meyve pazarının en önemli oyuncularını oluşturan narenciye ürünlerinde hasat süreciyle birlikte ihracat yolları da bugünlerde iyice canlandı. Ancak en çok ihracat yapılan 5 ülkeden biri olan Suudi Arabistan’da bu yıl ihracatta beklenmedik bir tıkanma yaşanıyor. Tıkanmanın nedeni ise geçmişte 5-15 günü aşmayan gümrük süreçlerinin 1 aya kadar uzatılmış olması.

Analiz işlemleri Riyad’a taşındı

Normal şartlarda Türkiye’den gelen meyvelerin ürün analizleri Cidde limanındaki gümrükte yer alan laboratuarlarda yapılırken, bu yıl analiz örnekleri Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gönderilmeye başladı. Bu uygulama ürünlerin pazara giriş süresini uzatırken, bekletilen meyvelerin konteynırlarda çürümesine neden oluyor.

İlk olarak yaz aylarında Suudi Arabistan’a gönderilen yaş meyve ve sebzelerde yaşanmaya başlayan gecikme narenciyede pazarın hareketlenmesiyle daha da yoğunlaştı. Hatay’daki paketleme tesislerinden yola çıkıp ülkeye gönderilen erkenci mandalina, portakal ve limonlarda hasat ve satış arasında geçen sürenin 1 aya kadar uzaması hem üretici hem de ihracatçıyı zor duruma sokuyor.

narenciye-ihracatinda-suudi-arabistan-krizi1.jpg

İhracatı Cemal Kaşıkçı olayı mı etkiledi?

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ihracatta yaşanan sıkıntının geçtiğimiz yıl Ekim ayında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından başladığını söylüyor. Doğan, “Kaşıkçı olayından sonra Suudi Arabistan bizden ürün alımına müdahale ediyor. Bakanlığın bu konuyu gözden geçirmesini bekliyoruz” diyor.

Suriye İç Savaşı’ndan önce 5 günle sınırlıydı

Geçmişte Suriye üzerinden gönderilen ürünlerin 4-5 gün içinde Suudi Arabistan’a ulaştığını söyleyen Doğan, “Şimdi Suriye’deki iç savaş nedeniyle İskenderun limanından deniz yoluyla gönderilen narenciye 10-15 günde Cidde limanına ulaşıyor. 15 gün de analiz süresi eklenince 1 ay önce kesilen meyve daha yeni Suudi Arabistan pazarında satılmaya başladı” diye konuşuyor.

Narenciyede ihracat krizi TBMM gündemine de taşındı. Çok sayıda ihracatçı firmanın mağduriyet yaşadığını belirten Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle “Türkiye’den alınan analiz raporlarının Suudi makamlarca kabul edilmeme sebebi nedir?” sorusunu yöneltti.

narenciye-ihracat-gidahatti.jpg

Limonda üçüncü, mandalinada dördüncü pazar

Bu yıl Ocak-Eylül ayları içinde toplam 47 milyon dolar değerinde 111 bin ton yaş sebze-meyve ihracatı yapılan Suudi Arabistan, Türkiye’nin bu alanda en çok ürün gönderdiği beşinci ülke konumunda. Bu oranlar geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 60,7 milyon dolar ve 155 bin ton düzeyindeydi. Suudi Arabistan aynı zamanda Türkiye’nin limon ihracatında en önemli üçüncü, mandalina ihracatında ise en önemli dördüncü dış pazarı oluşturuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.