tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.10.2019

Sakız ağaçları hayata döndü!

Sakız ağaçları hayata döndü!

İzmir-Çeşme’de 40 yıl sonra ilk kez ürün alınan sakız ağaçlarından elde edilen sakızların kilosu 300 Euro’dan satılacak.

Sakız ağaçları Ege tarımının ve özellikle de Çeşme yarımadasının binlerce yıllık mirası. Yıllar içinde sayıları gittikçe azalan sakızların değeri ise son yıllarda yeniden hatırlanmaya başladı. Çeşme Belediyesi’nin başlattığı proje, bu mirası hem bugünlere taşımak hem de bölgenin ekonomisine katkı sağlamaya hazırlanıyor.

“Çeşme’den Sakız Damlıyor” isimli proje, ilk olarak ilçenin turizmiyle meşhur Alaçatı mahallesinde bulunan 200 yıllık sakız ağaçlarının bakımının yapılmasıyla başladı. Özenle sürdürülen bakım çalışmaları sayesinde, Belediyeye ait bahçede yer alan 110 adet ağaçtan 40 yıl sonra ilk kez doğal reçine elde edildi.

Kazancı zahmetine değecek!

Çeşme’nin karşı yakasında bulunan Sakız adasına da ismini veren ağaçlardan kuruyarak küçük taneler halinde düşmeye başlayan damla sakızları bugünlerde aynı özenle toplanmaya başladı. Tek bir ağaç için yaklaşık 2 günlük bir emeğe ihtiyaç duyan sakızlar, temizlendikten sonra tüketime hazır hale getirilmek için işleme tabi tutuluyor. 110 adet ağaçtan elde edilen 5-8 kg arasında sakızın kilo fiyatı ise 300 Euro’yu buluyor.

sakiz-agaclari-hayata-dondu2.jpg

Gıda, kozmetik ve ilaç sektörünü besliyor

Kendine özgü lezzetiyle gıda ürünlerinde kendine yer bulan sakızlar ayrıca kozmetik ve ilaç sektörü içinde aranan ürünlerden biri. Doğru şekilde bakımı yapıldığı takdirde sakız ağaçlarının 3 yıl içinde ürün verebildiğini söyleyen Çeşme Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Projeleri Sorumlusu Kazım Beyaz, “Bu özel ürün ülkeye önemli bir katma değer sağlayacak” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.