tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.9.2019

Tarımın ejderini tanımayan kalmayacak!

Tarımın ejderini tanımayan kalmayacak!

30 Ağustos resepsiyonunda boy gösteren ejder meyvesini artık pek çok kişi yakından tanıyor. Aslında Türkiye’de 10 yıldır üretimi yapılan meyve, artan popülaritesini pek çok açıdan hak ediyor.

Türkiye tarımının ürün çeşitliliğinde en hareketli dönüşüm hiç şüphesiz meyveler cephesinde yaşanıyor. Öyle ki, tüketiciler için yeni bir mevsimin başladığı günlerde pazara ya da marketlere yapılan ilk yolculukta yepyeni bir ürünle karşı karşıya kalmak mümkün! Bu sürprizlerin çoğunda ise giderek ülke tarımında boy göstermeye başlayan tropikal meyvelerin parmağı var.

Nedir bu ejder meyvesi?

Türkiye’nin iklim ve toprak dokusunda kendine yer bulan bu tropikal ürünler arasında ise biri var ki, ilk gören kişinin merakını cezbetmemesi olası değil! Orta ve Güney Amerika kökenli bir kaktüs meyvesi olan ve “ejder meyvesi” olarak da anılan pitaya, yalnızca görüntüsüyle değil lezzeti ve sağlık temelli faydalarıyla da gördüğü ilgiyi sonuna kadar hak ediyor.

tarimin-ejderini-tanimayan-kalmayacak2.jpg

Ünü 30 Ağustos’tan sonra arttı

Ejder meyvesi son olarak 30 Ağustos resepsiyonundaki menüde yer alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Ancak meyvenin Türkiye’deki geçmişi neredeyse 10 yıla dayanıyor. İlk olarak tropikal meyvelerin merkezi olma yolunda ilerleyen Mersin’de üretilmeye başlayan pitaya Antalya ve Muğla’nın ardından artık Aydın’ın meyve bahçelerinde de yer kapmaya başladı.

Yılda 4-8 kez meyve veriyor

Pitayanın artan popülaritesi, bugünlerde bahçesine ya da serasına alternatif ürün arayan üreticilerin ilgisini çekiyor. Meyvenin üretim koşullarına ve fiyat skalasına bakıldığında pek çokları için bu fikir hiç de kötü görünmüyor. Bakımı ve hasadı oldukça kolay olan pitaya yılda 4-8 kez meyve veriyor. Meyvenin tanesinin ortalama satış fiyatı ise 15-20 TL. Alıcılar arasında ise büyük marketler, oteller ve turistik tesisler var.

Dekar başına verimi en yüksek meyve

Türkiye’deki yolculuğu uzun yıllardır sessiz ve derinden olan ejder meyvesinin Mersin’de 20 civarı üreticisi var. 80 dekarda yapılan bu üretimin artmasını istediklerini söyleyen Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, dekar başına verimi en yüksek meyvenin pitaya olduğunu belirtiyor.

tarimin-ejderini-tanimayan-kalmayacak1.jpg

Bir gün içinde alıcı buluyor

Mersin’de üretilen ejder meyvesinin artık yurtdışına da gönderilmeye başladığını söyleyen Abalı, “Meyvenin yanı sıra fidan ihracatı da yapılıyor” diyor. Ürünün yurtiçinde de pazar sorunu yok. Erdemli ilçesindeki üreticilerden Oğuzhan Kılıç, son hasatta 2 bin adet meyve topladıklarını söylerken, “Yalnızca bir gün içinde bu meyvelerin tamamı İstanbul, Antalya, Kayseri gibi illere dağıtıldı” diye konuşuyor.


Yorumlar
  • Ali Denizli

    Pitaya dekar başına en yüksek verim veren meyve olarak tanıtmışsınız. Meyveciliği hiç bilmediğiniz ortaya çıkıyor. Lütfen yazılarınızı konuyu araştırmadan yayınlamayın. Dönümden 10 ton üzeri ürün alınan meyveler var. Pitaya bahçelerinden bu verimin alınması mümkün değil. Ancak dönümden en yüksek gelir sağlanıyor deseniz pek itirazım olmayabilir. Saygılar sunuyorum.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.