30 Ağustos resepsiyonunda boy gösteren ejder meyvesini artık pek çok kişi yakından tanıyor. Aslında Türkiye’de 10 yıldır üretimi yapılan meyve, artan popülaritesini pek çok açıdan hak ediyor.
Türkiye tarımının ürün çeşitliliğinde en hareketli dönüşüm hiç şüphesiz meyveler cephesinde yaşanıyor. Öyle ki, tüketiciler için yeni bir mevsimin başladığı günlerde pazara ya da marketlere yapılan ilk yolculukta yepyeni bir ürünle karşı karşıya kalmak mümkün! Bu sürprizlerin çoğunda ise giderek ülke tarımında boy göstermeye başlayan tropikal meyvelerin parmağı var.
Nedir bu ejder meyvesi?
Türkiye’nin iklim ve toprak dokusunda kendine yer bulan bu tropikal ürünler arasında ise biri var ki, ilk gören kişinin merakını cezbetmemesi olası değil! Orta ve Güney Amerika kökenli bir kaktüs meyvesi olan ve “ejder meyvesi” olarak da anılan pitaya, yalnızca görüntüsüyle değil lezzeti ve sağlık temelli faydalarıyla da gördüğü ilgiyi sonuna kadar hak ediyor.
Ünü 30 Ağustos’tan sonra arttı
Ejder meyvesi son olarak 30 Ağustos resepsiyonundaki menüde yer alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Ancak meyvenin Türkiye’deki geçmişi neredeyse 10 yıla dayanıyor. İlk olarak tropikal meyvelerin merkezi olma yolunda ilerleyen Mersin’de üretilmeye başlayan pitaya Antalya ve Muğla’nın ardından artık Aydın’ın meyve bahçelerinde de yer kapmaya başladı.
Yılda 4-8 kez meyve veriyor
Pitayanın artan popülaritesi, bugünlerde bahçesine ya da serasına alternatif ürün arayan üreticilerin ilgisini çekiyor. Meyvenin üretim koşullarına ve fiyat skalasına bakıldığında pek çokları için bu fikir hiç de kötü görünmüyor. Bakımı ve hasadı oldukça kolay olan pitaya yılda 4-8 kez meyve veriyor. Meyvenin tanesinin ortalama satış fiyatı ise 15-20 TL. Alıcılar arasında ise büyük marketler, oteller ve turistik tesisler var.
Dekar başına verimi en yüksek meyve
Türkiye’deki yolculuğu uzun yıllardır sessiz ve derinden olan ejder meyvesinin Mersin’de 20 civarı üreticisi var. 80 dekarda yapılan bu üretimin artmasını istediklerini söyleyen Mersin Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, dekar başına verimi en yüksek meyvenin pitaya olduğunu belirtiyor.
Bir gün içinde alıcı buluyor
Mersin’de üretilen ejder meyvesinin artık yurtdışına da gönderilmeye başladığını söyleyen Abalı, “Meyvenin yanı sıra fidan ihracatı da yapılıyor” diyor. Ürünün yurtiçinde de pazar sorunu yok. Erdemli ilçesindeki üreticilerden Oğuzhan Kılıç, son hasatta 2 bin adet meyve topladıklarını söylerken, “Yalnızca bir gün içinde bu meyvelerin tamamı İstanbul, Antalya, Kayseri gibi illere dağıtıldı” diye konuşuyor.