Kastamonu-Şenpazar’da kiraladığı tarım arazisine hibe desteğiyle güneş panelleri kuran Aysel Bakır, 2 bin nüfuslu ilçenin günlük enerji ihtiyacını karşılamayı başardı.
Tarımda yenilenebilir enerjinin odak noktası Türkiye’de de sayıları hızla artan güneş enerjisi santralleri. Güneş panelleriyle elde edilen doğa dostu enerji yalnız tarımda değil günlük yaşamda ihtiyaç duyulan elektriği de üretme potansiyeline sahip.
Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bu bilinci girişimci bir ruhla birleştiren Aysel Bakır, ilham kaynağı bir projeye imza attı. 25 yıllığına kiraladığı 5 dönümlük bir tarım arazisine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle güneş panelleri kuran Bakır, bu boş araziyi adeta bir enerji deposuna dönüştürmüş.
1,6 milyon TL’lik yatırım
Ailesiyle birlikte uzun yıllardır arıcılık yapan Bakır, ilk olarak arıların yabani hayvanlardan korunması için güneş enerjisi sisteme yönelmiş. Burada elde ettiği başarıyı daha da ileri taşımak isteyen üretici, toplam 1,6 milyon TL’lik bir yatırımla aynı sistemi bölgedeki Harmangeriş köyündeki atıl bir tarım arazisinde kurmuş.
Bir cesaret işi
Bakır’ın kurduğu tesis, saatte 300 kW/saat ile 2 bin nüfuslu Şenpazar ilçesinin bir günlük enerji ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretme kapasitesine sahip. Hayata geçirdiği projenin bir cesaret işi olduğunu söyleyen Bakır, “Bütün kadınlardan aynı cesareti sergilemelerini temenni ediyorum” diye konuşuyor.