tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.7.2019

Boş araziyi enerji deposuna çeviren üretici

bos-araziyi-enerji-deposuna-ceviren-uretici2.jpgKastamonu-Şenpazar’da kiraladığı tarım arazisine hibe desteğiyle güneş panelleri kuran Aysel Bakır, 2 bin nüfuslu ilçenin günlük enerji ihtiyacını karşılamayı başardı.

Tarımda yenilenebilir enerjinin odak noktası Türkiye’de de sayıları hızla artan güneş enerjisi santralleri. Güneş panelleriyle elde edilen doğa dostu enerji yalnız tarımda değil günlük yaşamda ihtiyaç duyulan elektriği de üretme potansiyeline sahip.

Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bu bilinci girişimci bir ruhla birleştiren Aysel Bakır, ilham kaynağı bir projeye imza attı. 25 yıllığına kiraladığı 5 dönümlük bir tarım arazisine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle güneş panelleri kuran Bakır, bu boş araziyi adeta bir enerji deposuna dönüştürmüş.

1,6 milyon TL’lik yatırım

Ailesiyle birlikte uzun yıllardır arıcılık yapan Bakır, ilk olarak arıların yabani hayvanlardan korunması için güneş enerjisi sisteme yönelmiş. Burada elde ettiği başarıyı daha da ileri taşımak isteyen üretici, toplam 1,6 milyon TL’lik bir yatırımla aynı sistemi bölgedeki Harmangeriş köyündeki atıl bir tarım arazisinde kurmuş.

bos-araziyi-enerji-deposuna-ceviren-uretici3.jpg

Bir cesaret işi

Bakır’ın kurduğu tesis, saatte 300 kW/saat ile 2 bin nüfuslu Şenpazar ilçesinin bir günlük enerji ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretme kapasitesine sahip. Hayata geçirdiği projenin bir cesaret işi olduğunu söyleyen Bakır, “Bütün kadınlardan aynı cesareti sergilemelerini temenni ediyorum” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.