tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.7.2019

Depolamaktan fazlası gerekiyor

Depolamaktan fazlası gerekiyor

Bugünleri pek hareketli geçiren lisanslı ürün depolarının sayısı Edirne’de faaliyete geçen yeni tesisle birlikte artmaya devam etse de, lisanslı depoculuk sisteminin oturması için halen uzun bir yol var.

Türkiye’nin tarım arazilerine şu günlerde kuşbakışı bakılsa en hareketli noktalar neresi olurdu? Elbetteki hububat üretim alanları! Bölgeye ve ürüne göre farklılık gösterse de, başta buğday olmak üzere uzun ve zorlu hasat sürecinden geçen tarla bitkilerinin araziden sonraki durağı olan lisanslı depolarda da aynı hareketlilik yaşanıyor.

2011’den 2019’a...

Ülkedeki ilk lisanslı deponun Ankara-Polatlı’da faaliyete geçtiği 2011 yılından bu yana geçen 8 yıl içinde ilgili lisans alan şirket sayısı 71’e, lisanslı depoların toplam kapasitesi ise3,4 milyon tonu bulmuş durumda. Benzer hizmeti vermek üzere kurulan 159 şirket ve 14 milyon tounluk kurulu toplam depo kapasitesi de düşünüldüğünde, bu alanla epey bir yol alındığı ortaya çıkıyor.

Haritanın genişlemesi gerek

Ancak ilk mevzuatı 2005 yılında hazırlanan lisanslı depoculuk faaliyetlerindeki bu hızlı gelişme, aslında duyulan büyük ihtiyacın ve geride kalmış olmanın getirdiği bir zorunluluk. 2011’deki ilk tesiste olduğu gibi yine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığında Edirne-Keşan’da geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen tesis gibi daha pek çok bölgenin ve ürünün yeni depolara gereksinimi var.

Kuru meyvede depoculuk dönemi başlıyor

Türkiye profiline bakıldığında lisanslı depoculuğun halen büyük oranda tarla bitkileri temelli yatırımlar olduğu görülüyor. Lisanslı 71 şirketin 66’sı hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar için depolama hizmeti verirken, bu alandaki kapasite toplam depo kapasitesinin yüzde 98’ini oluşturuyor.

depolamaktan-fazlasi-gerekiyor2.jpgPamukta ve fındıkta 2, zeytin ve zeytinyağında ise 1 şirketin yürüttüğü depoculuk faaliyetlerine farklı ürünlerin de eklenmesi için 2017’den bu yana yoğun çaba var. Yapılan tebliğ çalışmalarının ardından kuruluş sürecine giren antepfıstığı, kuru üzüm ve kuru kayısı depolarının yakın zamanda lisans alarak listeye eklenmesi bekleniyor.

Konya ilk sırada

Bugün itibariyle lisanslı depoculukta bayrağı İç Anadolu ve Doğu Akdeniz önde taşıyor. Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği’nin (LİSAŞDER) verilerine göre lisanslı depo ürün kapasitesi en yüksek il 765 bin tonla Konya. Konya’yı 494 bin tonla Adana, 231 bin tonla Gaziantep takip ediyor.

“Depolamak”tan fazlası gerekiyor

Ancak ürün skalasının ve depoculuk haritasının genişlemesi işin yalnızca bir boyutu. Sistemin gerçek anlamda işlemesi için ise lisanslı depoculuğun ürün depolamayı aşan işlevine odaklanmak; yani piyasaların dengelenmesi, kalitenin standartlaşması ve üreticilere finansman desteği sunulması gibi “idealleri”ne doğru daha emin adımlar atmak gerekiyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.