tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.6.2019

Üç kritik ürün için kredi desteği başladı

Üç kritik ürün için kredi desteği başladı

Ziraat Bankası’nın mısır, ayçiçeği ve soya üretimini teşvik için hazırladığı işletme ve yatırım kredisi desteği, yağlı tohumda ithalat yükünü azaltmayı hedefliyor.

Yağlı tohumlar üretim koşulları açısından avantajlarına karşın Türkiye’nin potansiyelini kullanamadığı ürün gruplarının başında geliyor. Ayçiçeği gibi geleneksel ürünlerden, ülke tarımına son 20-30 yılda katılan soya ve kanolaya kadar pek çok üründe üretim henüz istenen düzeye ulaşamazken, mısırın son 10 yıldaki yükselişi de en azından yağlı tohumlardaki açığı doldurabilmiş değil.

Ziraat Bankası, ithalatın halen ağırlıkta olduğu yağlı tohumlarda yerli üretimi teşvik etme amacıyla bir kredi paketi hazırladığını açıkladı. Destekler mısır, soya ve ayçiçeği ekimi yapan üreticilerin işletme giderlerinin yanı sıra, bu makine ve sulama sistemleri için yapılacak yatırım harcamalarını kapsıyor.

Mekanizasyon ve modern sulamaya teşvik

Kredi paketi kapsamındaki ürünler birinci ya da ikinci ürün olarak ekilen yağlık, dane ve silajlık mısır, yağlık ve çerezlik ayçiçeği ve soya fasulyesi olarak sıralanıyor. Bu ürünlerden herhangi birini eken ve kredi başvurusu yapan üreticilere yıllık işletme giderleri için işletme kredisi, mekanizasyon ve modern basınçlı sulama sistemi harcamaları için ise yatırım kredisi kullandırılacak.

uc-kritik-urune-kredi-destegi-basladi1.jpgYüzde 75-100 destek verilecek

Yapılan açıklamada işletme giderleri ve modern sulama harcamaları için yüzde 100, makine yatırımları için ise maliyetine bağlı olarak yüzde 100 ya da yüzde 75 oranda kredi desteği sağlanacağı belirtiliyor. Buna göre, işletme kredilerine en fazla 12 ay, yatırım kredilerine ise en fazla 60 ay vade verilecek. İşletme kredilerinin vadesi ile yatırım kredilerinin taksitleri ise üreticilerin gelir elde etme dönemlerine uygun olarak belirlenecek.

Sözleşmeli üretimle desteklenecek

17 Haziran itibariyle başlayan kredi desteklerine başvuracak üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen teknik kriterlere uygun şekilde üretim ve yatırım yapması gerekiyor. Paket kapsamındaki ürünlerden hammadde ihtiyacı olan sanayicilerin de sözleşmeli üretim modeliyle yağlı tohum üretiminin arttırılmasına katkı sunması hedefleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.