tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.6.2019

Bitkilere ve Mozart’a adanmış bir yaşam

bitkilere-ve-mozart-a-adanmis-bir-yasam1.jpg

Ludwig von Köchel klasik müzik severlerin yakından tanıdığı bir isim. Köchel’in bitki bilimciler için ise ayrı bir yeri var.

Wolfgang Amadeus Mozart; kimilerine göre dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzik dehası. Mozart’ın 35 yıllık kısa ömrüne sığdırdığı sayısız eserin bugüne ulaşmasında en büyük paya sahip kişi ise bugün ölümünün 144. yılı olan Ludwig von Köchel.

Müzikolog olmanın yanı sıra besteci ve yayıncı kimliğine de sahip Köchel’i müzik dünyası Mozart’ın eserlerinin ismindeki “K” harfi ile tanıyor. Yaşamının önemli bir bölümünü sayıları 626’a ulaşan Mozart bestelerini kataloglamaya ayıran Köchel’in soyadının baş harfi, bu eserlerin sonundaki katalog numaralarında göze çarpıyor.

Ancak Köchel’in günümüzde çok da bilinmeyen bir diğer tutkusu ise bitkiler. Hukuk eğitimi almış olsa da, bitki bilimi alanında yaptığı çalışmalar sayesinde profesyonel bir botanikçi olarak da anılan Köchel’in bu alanda yaptığı araştırmalar İngiltere’den Rusya’ya, İber yarımadasından Kuzey Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılmış.

bitkilere-ve-mozart-a-adanmis-bir-yasam2.jpg

Türkiye’de keşfedilen bitkiye onun adı verildi

Uzmanlar Köchel’in bir müzikolog olarak Mozart’ın eserleri için sergilediği bilimsel yaklaşımı botanik alanındaki tecrübesine bağlıyor. Ziyaret ettiği ülkelerde pek çok yeni bitki türü keşfeden Köchel’in yalnızca klasik müzik değil, bitki türleri kataloglarında da imzası bulunuyor.

Aynı şekilde, Köchel’in ismi bugün yalnızca Mozart’ın kulakları mest eden eserlerinde değil, bitkilerin dünyasında da yaşıyor. Kendisi gibi Avusturyalı bir botanikçi olan Eduard Fenzl, Türkiye’de keşfettiği  “şeytanayağı” bitki ailesine ait yeni bir çeşide Köchel’in anısına “Bupleurum Koechelii” ismini verdi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.