E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
27.3.2019
Hastalık ve zararlılar listesi son yıllarda giderek genişleyen fındıkta zirai don riski de henüz geçmedi. Dona karşı çoğu üreticinin elindeki mücadele olanağı ise “dumanlama” yöntemi.
Türkiye’nin marka ürünlerinden olan fındığın üzerinde birkaç yıldır adeta kara bulutlar dolaşıyor. Külleme başta olmak rekolte ve kalite üzerine gölge düşüren hastalık ve zararlıların yarattığı kaos TMO, FİSKOBİRLİK ve üreticiler ekseninde süren piyasa tartışmalarına henüz kalıcı bir çözüm bulunabilmiş değil.
Bu yıl itibariyle mücadele listesine kahverengi kokarca böceğini de dahil etmek zorunda kalan fındık üreticileri için bugünlerde açılan bir diğer cephe ise don riski oldu. Takvimler ilkbaharı gösterse de, üretimin merkezi Ordu ve Giresun’un yüksek bölgelerinde kar yağışı ile düşen sıcaklıklara karşı üreticiler don nöbetine başladı.
Kara karşı duman!
600 rakım üzerindeki fındık bahçelerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 3 dereceye kadar düştüğü saatlerde üreticiler de zirai don riskini “dumanlama” yöntemiyle azaltmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıllarda yine Mart-Nisan döneminde yaşanan don kaynaklı kayıpları hatırlatan üreticiler ağaçların çevresinde otomobil lastiklerini yakarak ısıyı arttırma yoluna gidiyor.
Bu yıl zirai don kaybı var mı?
Soğuk hava ve kar yağışının fındık bahçelerinde hali hazırda ne kadar etkili olduğu henüz belli değil. Üretimi etkileyecek bir hasar olup olmadığını belirlemek için çalışma başlattıklarını söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zirai don uyarılarını dikkate almaya davet ediyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.