tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.2.2019

İstanbul’da tarım kampüslerden yükseliyor

İstanbul’da tarım kampüslerden yükseliyor

İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsünde yer alan kontrollü serada topraksız tarım yöntemiyle yetiştiren sebzeler ilk ürünlerini verdi.

Konu tarım olunca İstanbul üretimin değil tüketimin merkezi konumunda! Ancak hidroponik tarım, iklimlendirme otomasyonu gibi modern üretim yöntemlerine emsal oluşturacak bir proje şehrin ortasından yükselmeye başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) ev sahipliği yaptığı modern sera, Türkiye’de örtü altı üretimin yalnızca yüzde 3’ünü oluşturan topraksız tarım alanlarının metropoldeki ilk örneği oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve YTÜ işbirliğiyle 2017’de başlatılan “Topraksız Tarım Araştırma ve Uygulama Serası” projesi kapsamında üniversitenin Esenler ilçesinde bulunan Davutpaşa Kampüsü’nde kullanılmayan 2 dönüm genişliğindeki sera alanı restore edilerek topraksız tarım sahasına dönüştürüldü.

Her şey bitkilerin ihtiyacına göre ayarlanıyor

Geçtiğimiz Ekim ayında domates, kıvırcık marul ve çilek ile ilk ekimleri yapılan cam serada iklimler kurulan iklimlendirme otomasyonu sayesinde ışık, ısı, nem miktarının yanı sıra oksijen ve karbinodioksit oranı da bitkilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirleniyor. Serada kimyasal bitki koruma ürünü kullanılmazken kullanılmazken ürünleri besin ihtiyacı ise İyi Tarım uygulamalarına uygun gübrelerle karşılanıyor.

istanbul-da-tarim-kampuslerden-yukseliyor1.jpg

Hidroponik sistem ve arılı üretim

Yetişme ortamı olarak kokopit malzemesinin kullanıldığı domates ve çilek yetiştirilen bölümde, bir kovan bombus arısı polenleme ve döllenmeyi sağlayarak bitkilerin gelişimine yardımcı oluyor. Kıvırcık marul ise tamamıyla hidroponik sistemle, yani su içerisinde yetiştiriliyor.

Modern tarım teknikleri kullanılarak katma değeri yüksek ve sağlıklı ürünler elde etmeyi amaçladıklarını söyleyen Topraksız Tarım Uygulamaları Serası Sorumlusu Yusuf Akbilek, projenin İstanbul için bir ilk olduğunu ve yakın zamanda şehir içinde benzer örneklerin sayısının artacağını dile getiriyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.