Son 1 yılda iflas sürecine girerek konkordato ilan eden 14'üncü şirket 48 yıllık bir geçmişe sahip tarım makineleri üreticisi Çelmak oldu.
Dolar kurunda yaşanan artışın ardından mali krizi derinleşen şirketlerin sayısı artıyor. Tekstil, ayakkabı ve akaryakıt gibi sektörlerde iflas sürecine giren köklü firmalar arasına ilk kez tarım alanından bir isim eklendi. 50 yıla yakın bir süredir tarım makineleri üretimi yapan Çelmak firması “konkordato” başvurusu yaptığı açıklandı.
Özellikle traktör dışı tarım makineleri üretimiyle bilinen ve 30 farklı ülkeye ihracat yapan Çelmak’tan Balıkesir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne “iflas anlaşması” anlamına gelen konkordato için başvuruda bulunulurken, mahkeme 3 ay süreyle geçici mühlet kararı vererek firmaya komiser heyeti atandığı bildirildi.
Firma sayısı 14’e yükseldi
1970 yılında Balıkesir’de kurulan ve bugün itibariyle 98 bayisi ve 200 personeli bulunan Çelmak Tarım Makinaları’nın kararı ile birlikte son 1 yıl içinde konkordato ilan eden firmaların sayısı 14’e ulaştı. Böylece mücevher, ayakkabı, akaryakıt, tavukçuluk, inşaat gibi sektörlerden şirketlerin bulunduğu listeye ilk kez bitkisel üretim alanına tedarik yapan bir firma eklenmiş oldu.
Konkordato nedir?
Kamuoyunun dağarcığına son dönemde giren bir kavram olan konkordato, iflas sürecine giren şirketlerin borçlarını ödeyebilmesi için yapılan bir anlaşma sistemi. İflas ertelemenin KHK kararı ile yasaklanmasının ardından devreye giren bu sistemde, söz konusu şirketin alacaklılarına olan borçlarını yeniden yapılandırması sağlanıyor.