Türkiye’nin ilk organik mumlama tesisinde işlenen elmaların 3’te 2’si ihraç ediliyor. Niğde’de üretilip mumlanan elmaların talipleri arasında Hindistan’dan Malezya’ya kadar pek çok ülke var.
Elma üretimiyle ön plana çıkan şehirlerden Niğde bugünlerde meyvecilikte yepyeni bir kapı açmanın heyecanını yaşıyor. İlde kurulan organik mumlama tesisinde daha dayanıklı ve albenili hale getirilen elmalar yurtdışı pazarlarda daha önce ulaşılmamış coğrafyalara uzanmayı başardı.
Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı çerçevesindeki hibe desteği ile kurulan ve Türkiye’de bu alandaki ilk örnek olan organik mumlama ve paketleme tesisi, günde 100 ton paketleme kapasitesi ile çalışıyor. Yıl içinde işlenen toplam 13 bin ton elmanın 8 bini ise ihracat yollarına çıkıyor.
Yeni hedef Uzak Doğu pazarı
Bölgede yetişen ve 130 işçinin çalıştığı tesiste işlemden geçen elmaların öncelikli pazarı Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi Orta Doğu ülkeleriydi. Ancak uluslararası pazarlarda yoğun ilgi gören mumlanmış elmalara artık pek çok Asya ülkesinden de talip var.
Hindistan, Malezya ve Bangladeş gibi ülkelerden talep aldıklarını söyleyen tesisin ticaret müdürü Yusuf Arslan, “Hedefimiz ürettiğimiz ürünleri Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerine daha yüksek fiyattan pazarlamak. Böylece ülkemize milli katkı olarak daha fazla dolar girmesini sağlayacağız” diye konuşuyor.
Organik mumlama nedir?
Organik mumlama işlemine tabi tutulan elmaları diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri. Ayrıca meyvelerin kazandığı parlak görünüm pazarda daha çok ön plana çıkmalarını sağlıyor. “Biowax” denilen bu işlemde kullanılan mumlama malzemesi organik ve yenilebilir olmasıyla insan ve meyve sağlığına zarar vermeyen özellikte.