Selin İşmen’in bağcılık eğitimini sanal gerçeklik ortamında gerçekleştiren VitiVR projesi, Türkiye’yi temsil ettiği uluslararası Auggie Ödülleri’nde ilk 5’e girmeyi başardı.
Konu tarım olduğunda, bir ülkenin zengin kaynakları ve biyoçeşitliliğiyle gurur duyması yeterli mi? Türkiye ne yazık ki uzunca bir süredir, coğrafyasından kaynaklı zenginlikleriyle gurur duymakla yetinir gibi görünüyor. Oysa artık tarım demek “bereketli topraklar”dan fazlası demek. Tarım artık neredeyse eşanlamlı bir şekilde teknoloji demek. Bol kaynakla övünmek yerine az kaynakla çok değer yaratmak demek. Yaratıcı akıl ve girişimcilik, modern eğitim ve uygulama demek, Ar-Ge ve inovasyon demek.
Tarıma yaratıcı ve teknolojik bir anlayışla yaklaşıldığında başarıya giden yol çok daha kısalıyor. Tarımın ve dünyanın geleceğini berrak bir şekilde görebilen gözlerin harekete geçirdiği her çalışma bir şekilde karşılığını buluyor. İşte bunun en yeni örneği: Selin İşmen’in bağcılık ile sanal gerçekliği birleştiren VitiVR projesinin, sanal gerçeklik teknolojilerinin Oscar’ı kabul edilen Auggie Ödülleri’nde yakaladığı başarı!
Teknoloji sanal, başarı gerçek!
VitiVR’ın öyküsü, eğitimci ve iş geliştirme uzmanı Selin İşmen’in bağ üretiminde yapılan uygulamaları eğitim amaçlı olarak sanal ortamda canlandırma fikriyle başlıyor. Bu alanda dünyada bir ilk olan proje Michigan State Üniversitesi ile eşzamanlı olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin laboratuvarında gerçeğe dönüştürülüyor. ABD’de bu yıl 9’uncusu düzenlenen VR/AR (Sanal Gerçeklik/Artırılmış Gerçeklik) ödülleri Auggie Awards’da 114 proje arasında Türkiye’yi temsil eden VitiVR, geçtiğimiz günlerde sonuçlanan oylama sonunda ilk 5’e girmeyi başardı.
Projeyi tarlasera’ya anlatmıştı
Okurlarımızın hatırlayacağı üzere, tarlasera Nisan 2018 sayısında tarımda VR teknolojilerini ele almış ve bu haberde Selin İşmen de görüşlerini tarlasera ile paylaşmıştı. Tarımsal üretimde bitki üzerinde yapılan yanlış müdahalelerin hem bitki sağlığı hem de yatırıma verdiği zararlara dikkat çeken İşmen, “VitiVR gibi pratik sağlayan etkileşimli uzaktan öğrenim simülasyonlarında kullanıcı hatalarının maddi zararı olmuyor. Bu sayede hem bitki sağlığı korunuyor hem de kullanıcıya hata yaparak öğrenme ve öğrenme gerçekleşinceye dek simülasyonu tekrar etme imkanı veriliyor” demişti.
İhtiyaç duyulan vizyon
İşmen ve ekibinin Auggie Awards’da yaşadığı gururun birden fazla boyutu var. Bunlardan biri VitiVR’ın dünyanın bağcılık eğitimi üzerine ilk sanal gerçeklik projesi olması. Diğeri ise Türkiye’nin bu ödüllerde ilk kez temsil edilmesi. Ancak belki de hepsinden önemlisi tarımsal teknoloji ve tarım eğitimi açısından Türkiye’nin ihtiyacı olan vizyona capcanlı bir örnek oluşturması…
Tarımın yaratıcı ve keyifli yüzü açığa çıkıyor
İşmen, Bahçeşehir Üniversitesi içerisindeki VR First laboratuvarında VitiVR’ı ilk kez deneyimlettiği kullanıcılara şu sözlerle eşlik ettiğini tarlasera’ya anlatmıştı: “Şu anda Napa Vadisi’nde Castello di Amorosa bağlarındasın. Bak etrafına (kullanıcı 360 derece incelemeye giriyor), hava puslu ve soğuk değil mi? Sağ tarafındaki yönergeyi görüyor musun? Elindeki makası yönergedeki açıyla tut ve asmanın dallarını buda. Dilersen budamaya geçmeden önce bu bağda biraz yürüyebilirsin. İstersen şu an Burgonya’da da olabiliriz. Ne dersin?”
Teknolojinin ellerinde, tarımın nasıl da herkesin gözünde yeniden yaratıcı ve keyifli bir uğraş haline gelebileceğinin daha ilham verici bir emsali olabilir mi!