tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.10.2018

Bu başarı esin kaynağı olsun!

Bu başarı esin kaynağı olsun!

Selin İşmen’in bağcılık eğitimini sanal gerçeklik ortamında gerçekleştiren VitiVR projesi, Türkiye’yi temsil ettiği uluslararası Auggie Ödülleri’nde ilk 5’e girmeyi başardı.

Konu tarım olduğunda, bir ülkenin zengin kaynakları ve biyoçeşitliliğiyle gurur duyması yeterli mi? Türkiye ne yazık ki uzunca bir süredir, coğrafyasından kaynaklı zenginlikleriyle gurur duymakla yetinir gibi görünüyor. Oysa artık tarım demek “bereketli topraklar”dan fazlası demek. Tarım artık neredeyse eşanlamlı bir şekilde teknoloji demek. Bol kaynakla övünmek yerine az kaynakla çok değer yaratmak demek. Yaratıcı akıl ve girişimcilik, modern eğitim ve uygulama demek, Ar-Ge ve inovasyon demek.

Tarıma yaratıcı ve teknolojik bir anlayışla yaklaşıldığında başarıya giden yol çok daha kısalıyor. Tarımın ve dünyanın geleceğini berrak bir şekilde görebilen gözlerin harekete geçirdiği her çalışma bir şekilde karşılığını buluyor. İşte bunun en yeni örneği: Selin İşmen’in bağcılık ile sanal gerçekliği birleştiren VitiVR projesinin, sanal gerçeklik teknolojilerinin Oscar’ı kabul edilen Auggie Ödülleri’nde yakaladığı başarı!

Teknoloji sanal, başarı gerçek!

VitiVR’ın öyküsü, eğitimci ve iş geliştirme uzmanı Selin İşmen’in bağ üretiminde yapılan uygulamaları eğitim amaçlı olarak sanal ortamda canlandırma fikriyle başlıyor. Bu alanda dünyada bir ilk olan proje Michigan State Üniversitesi ile eşzamanlı olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nin laboratuvarında gerçeğe dönüştürülüyor. ABD’de bu yıl 9’uncusu düzenlenen VR/AR (Sanal Gerçeklik/Artırılmış Gerçeklik) ödülleri Auggie Awards’da 114 proje arasında Türkiye’yi temsil eden VitiVR, geçtiğimiz günlerde sonuçlanan oylama sonunda ilk 5’e girmeyi başardı.

bu-basari-esin-kaynagi-olsun2.jpg

Projeyi tarlasera’ya anlatmıştı

Okurlarımızın hatırlayacağı üzere, tarlasera Nisan 2018 sayısında tarımda VR teknolojilerini ele almış ve bu haberde Selin İşmen de görüşlerini tarlasera ile paylaşmıştı. Tarımsal üretimde bitki üzerinde yapılan yanlış müdahalelerin hem bitki sağlığı hem de yatırıma verdiği zararlara dikkat çeken İşmen, “VitiVR gibi pratik sağlayan etkileşimli uzaktan öğrenim simülasyonlarında kullanıcı hatalarının maddi zararı olmuyor. Bu sayede hem bitki sağlığı korunuyor hem de kullanıcıya hata yaparak öğrenme ve öğrenme gerçekleşinceye dek simülasyonu tekrar etme imkanı veriliyor” demişti.

İhtiyaç duyulan vizyon

İşmen ve ekibinin Auggie Awards’da yaşadığı gururun birden fazla boyutu var. Bunlardan biri VitiVR’ın dünyanın bağcılık eğitimi üzerine ilk sanal gerçeklik projesi olması. Diğeri ise Türkiye’nin bu ödüllerde ilk kez temsil edilmesi. Ancak belki de hepsinden önemlisi tarımsal teknoloji ve tarım eğitimi açısından Türkiye’nin ihtiyacı olan vizyona capcanlı bir örnek oluşturması…

bu-basari-esin-kaynagi-olsun3.jpg

Tarımın yaratıcı ve keyifli yüzü açığa çıkıyor

İşmen, Bahçeşehir Üniversitesi içerisindeki VR First laboratuvarında VitiVR’ı ilk kez deneyimlettiği kullanıcılara şu sözlerle eşlik ettiğini tarlasera’ya anlatmıştı: “Şu anda Napa Vadisi’nde Castello di Amorosa bağlarındasın. Bak etrafına (kullanıcı 360 derece incelemeye giriyor), hava puslu ve soğuk değil mi? Sağ tarafındaki yönergeyi görüyor musun? Elindeki makası yönergedeki açıyla tut ve asmanın dallarını buda. Dilersen budamaya geçmeden önce bu bağda biraz yürüyebilirsin. İstersen şu an Burgonya’da da olabiliriz. Ne dersin?”

Teknolojinin ellerinde, tarımın nasıl da herkesin gözünde yeniden yaratıcı ve keyifli bir uğraş haline gelebileceğinin daha ilham verici bir emsali olabilir mi!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.