tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.9.2018

Otel işletmeciliğinden stevia üreticiliğine

Otel işletmeciliğinden stevia üreticiliğine

Turizm sektöründeki kariyerlerini bir kenara bırakıp tarıma yönelen Sibel Cesur Efe, son dönemde yıldızı parlayan stevia bitkisinde Türkiye’yi dünya pazarına taşımaya hazırlanıyor.

Türkiye tarımı planlama başta olmak üzere kronik sorunların yükünü her zaman üzerinde taşıyor. Ancak tüm olumsuzlara karşın, tarımın geleceği temsil eden en önemli sektörlerden biri olduğunun bilincinde olup bu yönde yatırım yapanlar girişimlerini bir başarı öyküsüne dönüştürebiliyor.

Son yıllarda mühendislikten mimariye, çok farklı iş alanlarından gelmekle birlikte üreticiliği seçip kariyerini bu alanda ilerletenlerin sayısı artıyor. Geçmiş kariyerinde sahip olduğu profesyonel çalışma tarzını bitkisel üretime aktararak başarıya ulaşan Sibel Cesur Efe ve Süleyman Efe çifti de bunun ilham verici örneklerinden biri.

Rusya krizi dönüm noktası oldu

Antalya’da 17 yıl boyunca otel işletmeciliği yapan Sibel Cesur Efe, bundan 3 yıl önce Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından turizm sektöründe yaşanan durgunluk sürecinde hayatını değiştirecek bir karar almış. Yeni kariyerini tarım alanında oluşturmak isteyen Efe’nin tercihi ise son dönemde alternatif bitkisel tatlandırıcı olarak yıldızı parlayan stevia bitkisi olmuş.

otel-isletmeciliginden-stevia-ureticiligine1.jpg

Dönüm başına 10 bin TL

2016 yılında Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık’a ait arazide “şeker otu” olarak da bilinen stevia bitkisinin ekimini yapan Efe, 3 ay sonra 75 dekarlık alanda ilk hasadını gerçekleştirmiş. Benzer şekilde, tekstil sektöründeki kariyerine son veren eşi Süleyman Efe’nin de desteğini alarak dönüm başına 8-10 bin TL kazanç sağladığı bir yatırım alanı oluşturmuş.

Hedef dünya pazarından pay almak

“Benim hikayem aslında Rus uçağının düşmesiyle başladı” diyen Sibel Cesur Efe, “Bölgede yaşanan turizm krizi canımızı çok fala yakınca otelciliği bırakıp tarıma yöneldim. Yani beyaz yakadan toprağa transfer oldum” diye konuşuyor.

Uzun süren araştırmaları sonucu stevia bitkisi üretmekte karar kıldıklarını anlatan Efe, ilk yıl itibariyle dönümden 350 kg ürün aldıklarını, ikinci yıl ise bunun 2 katına çıktığını söylüyor. Stevianın dünyada genelinde 5 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu hatırlatan Efe, “Türkiye bu pazardan payını hiç almamış. Bizim hedefimiz de bu pazara girmek” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.