Özellikle narenciye bahçelerinde üreticilerin kabusu olan Akdeniz meyve sineğinin ilk kez görüldüğü Niğde’nin Bor ilçesinde meyve ağaçlarında yüzde 80’a varan kayba yol açtı.
Akdeniz meyve sineği Türkiye’de narenciye başta olmak üzere meyve tarımı ile uğraşan üreticilerin yakından tanıdığı zararlılar arasında ilk sıralarda geliyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde dönem dönem etkinliğini arttırmakla birlikte, bu zararlı üreticilerin zirai mücadele programlarında kendisine sıklıkla bir başlık açmayı başarıyor.
Meyve bahçelerinde zararlı yoğunluğu açısından zorlu bir yıl geçerken, bu kez kötü haber beklenmedik bir bölgeden geldi. İç Anadolu’da meyve üretiminin başlıca adreslerinden biri olan Niğde’de ilk kez görülen Akdeniz meyve sineği özellikle Bor ilçesinde kısa sürede geniş bir alana yayılarak bahçelerde ciddi bir hasara yol açmış durumda.
Her şey bir ay içinde oldu
Niğde’de Akdeniz sineğinin özellikle son 1 ayda etkili olduğu ürünler arasında ilk sırada elma, şeftali ve armut geliyor. Meyve üretiminin yoğun olduğu Bor’da ilk olarak Ağustos ayında kiraz ve kayısı ağaçlarında görülen zararlı ardından bölge tarımının lokomotif ürünlerinden olan armudu vurdu. Bölgede meyve bahçelerinde yaşanan ürün kaybının yüzde 50-80 arasında olduğu belirtiliyor.
Üretici zararlıyı tanımıyor bile!
Tablonun bu denli olumsuz olmasının en önemli nedenlerinden biri ise bölgede üreticilerin zararlıya dair tecrübelerinin olmaması. Zararlıyla bu yıl ilk kez karşılaştıklarını söyleyen üreticilerden Cumali İmre, “Sinekle nasıl mücadele edileceğini bilmiyoruz. Daha önce böyle bir sorunumuz yoktu” derken İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yetkilileri zararlıyla mücadele için yardıma çağırıyor.