tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.9.2018

Yerli ve topraksız!

Yerli ve topraksız!

Türkiye’nin topraksız ortamda yetişen ilk yerli patates çeşitleri Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde geliştirildi.

tarlasera’nın Eylül sayısında kapsamlı olarak ele alınan aeroponik tarım sistemlerinin örnekleri Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde topraksız ortamda yetiştirilen 8 yeni patates çeşidine yakında 4 adet çeşit daha eklenecek.

Türkiye’de ilk kez devlet eliyle patates çeşidi üretilen aeroponik sistemler bitkinin gelişimi için avantajlı bir ortam sağlıyor. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak İspanya, İran, Peru, Hindistan, Güney Kore ve Çin gibi farklı ülkelerde patates tarımında uygulanan bu sistemin Türkiye’de yaygınlaşması için çalıştıklarını dile getiriyor.

Hedef tohumluk maliyetlerini düşürmek

Geleneksel yöntemlerle fide başına 5-6 adet mini yumru elde edilirken aeroponik sistemlerde bu sayının 100-150 mini yumruya kadar çıktığı bilgisini veren Pırlak, “Elde edilen mini yumrular açık arazide 3-4 yıl çoğaltıldıktan sonra yüksek kalitede tohumluk olarak kullanıma hazır hale geliyor. Böylece yüksek kalitede tohumluk patates ihtiyacının da karşılanması mümkün olacak” diyor.

4 yeni çeşidin de tescil edilmesiyle birlikte topraksız üretilen yerli patates çeşitlerinin sayısının 12’ye çıkacağını söyleyen Pırlak, bu üretim tekniğiyle birlikte tohumluk maliyetlerini de düşürmeyi hedeflediklerini vurguluyor. “Bu sayede ileride daha fazla sayıda ve daha ucuz şekilde üretilen yerli çeşidimizi üreticilerimizle buluşturacağız” diye konuşuyor.   


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.