Türkiye’nin topraksız ortamda yetişen ilk yerli patates çeşitleri Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde geliştirildi.
tarlasera’nın Eylül sayısında kapsamlı olarak ele alınan aeroponik tarım sistemlerinin örnekleri Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde topraksız ortamda yetiştirilen 8 yeni patates çeşidine yakında 4 adet çeşit daha eklenecek.
Türkiye’de ilk kez devlet eliyle patates çeşidi üretilen aeroponik sistemler bitkinin gelişimi için avantajlı bir ortam sağlıyor. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak İspanya, İran, Peru, Hindistan, Güney Kore ve Çin gibi farklı ülkelerde patates tarımında uygulanan bu sistemin Türkiye’de yaygınlaşması için çalıştıklarını dile getiriyor.
Hedef tohumluk maliyetlerini düşürmek
Geleneksel yöntemlerle fide başına 5-6 adet mini yumru elde edilirken aeroponik sistemlerde bu sayının 100-150 mini yumruya kadar çıktığı bilgisini veren Pırlak, “Elde edilen mini yumrular açık arazide 3-4 yıl çoğaltıldıktan sonra yüksek kalitede tohumluk olarak kullanıma hazır hale geliyor. Böylece yüksek kalitede tohumluk patates ihtiyacının da karşılanması mümkün olacak” diyor.
4 yeni çeşidin de tescil edilmesiyle birlikte topraksız üretilen yerli patates çeşitlerinin sayısının 12’ye çıkacağını söyleyen Pırlak, bu üretim tekniğiyle birlikte tohumluk maliyetlerini de düşürmeyi hedeflediklerini vurguluyor. “Bu sayede ileride daha fazla sayıda ve daha ucuz şekilde üretilen yerli çeşidimizi üreticilerimizle buluşturacağız” diye konuşuyor.