Robotlar artık yalnızca üreticilerin değil ıslahçıların da çalışma arkadaşı olmaya başladı. Bitkileri her yönüyle izleyen robotlar topladıkları verileri araştırmacıların hizmetine sunuyor.
On yıllar öncesinde beklendiği gibi robotlar henüz ne insanlığı ne de gündelik hayatımızı “ele geçirebilmiş” değiller. Ancak arazide başardıkları işlerle tarım robotlarının kariyer basamaklarını hızla tırmandıklarını söylemek yanlış olmaz!
Türüne göre tarla sürme, tohum ekme, ilaçlama ve hasada kadar birçok göreve, hatta bazı yeni teknolojilerde aynı anda birden fazlasına koşabilen robotlar giderek daha çok üreticinin ya arazisini ya da hayallerini süslüyor.
Daha hassas ve daha hızlı
Ancak artık tarımsal robotlar yalnızca üreticilere değil ıslahçılara da yardımcı olmaya başladı. Mevcut bir bitkinin detaylı incelenmesinde ya da bitki ıslahının en önemli süreçlerinden biri olan deneme ekimlerinde, arazideki bitkilerin gelişim süreçlerini görüntüleme ve gerekli verileri toplama işinde görev alan robotlar bu zorlu süreci daha hassas ve hızlı şekilde yapmaya olanak sağlıyor.
Ar-Ge tesislerinde boy göstermeye başlayan bitki ıslahı veri toplayıcıları, ıslahçıların binlerce bitki örneğini farklı gelişim aşamalarında görüntülenmesi ve elde edilen verilerin toplanıp veritabanına aktarılması görevini yerine getiriyor. Bunun için bitki boyutu, rengi, meyve özellikleri, zararlı etkisi gibi çok boyutlu verilere karşı hassas robotlar kullanılıyor.
İşte Ar-Ge sahasında rastlanabilecek robotlar
Bosch firması tarafından geliştirilen BoniRob bu robotlardan biri. Bitki dış yapısına (fenotip) duyarlı bir veri toplayıcı olan BoniRob’a entegre çalışan ek uygulamalar arasında ise girinimölçer (penetrometre) ve hassas püskürtme gibi özellikler var.
Fruition Science firmasının ürettiği Physicap isimli robot da benzer görevleri üzüm bağlarında yerine getiren özel bir teknoloji. Fransa menşeli Carré firmasının ürünü olan Anatis ise arazilerin farklı bölgelerinden bitki, toprak ve hava örneği toplama görevini tek başına üstlenip topladığı verileri sisteme giriyor.
Robotlar karar almaya başlarsa!
Uzmanlar Ar-Ge çalışmalarında robot teknolojilerinin yeni hedefinin “veri toplama”da olduğu kadar “bilgi işlem” süreçlerine de dahil olmak olduğunu söylüyor. Bu da robotların ıslah süreçlerinin karar alma aşamalarına da uyum sağlaması anlamına geliyor. Bitki ıslahında toplanan verilerin ne denli hassas şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünde bu hiç da kolay bir görev değil. Ancak yakın gelecekte ıslahçılar ile robotların tam bir çalışma arkadaşı haline geleceğini söylemek mümkün!