tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.8.2018

Meyve bahçelerinde beyaz kelebek alarmı!

Meyve bahçelerinde beyaz kelebek alarmı!

Sakarya’da üreticilerin yürüttüğü zirai mücadelenin yetersiz kaldığı Amerikan beyaz kelebeği, fındık ve meyve bahçelerinin yüzde 90’ını istila etti.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olarak görülen Amerikan beyaz kelebeği bu kez Sakarya’da üreticileri zor durumda bıraktı. Karasu ve Kocaali ilçelerinde son aylarda nüfusu hızla arttığı gözlenen zararlı fındık ve meyve bahçelerinde ciddi zarara açmış durumda. Tırtıllarının bölgedeki fındık ve meyve arazilerinin yüzde 90’ını kapladığını söyleyen Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, üreticiler tarafından yılda üç kez yapılan ilaçlamanın bu yıl yetersiz kaldığını söylüyor.

Uzmanlara inceleme çağrısı

Zararlının tarım arazilerinde neden olduğu zarara dair hazırladıkları raporu Bakanlığa göndereceklerini belirten Tunca, bölgede inceleme yapmaları ve üreticileri yönlendirmeleri için uzmanlara çağrı yaparken, Kocaalili üreticilerden Muharrem Çatalbaş ise “Fındık bizim tek geçim kaynağımız, onun için yetkililerden sorunumuza çözüm bulmalarını istiyoruz” diye konuşuyor.

Amerikan beyaz kelebeği nedir?

Konukçusu oldukları bitkilerin kök, dal, meyve ve yaprakları ile beslenen Amerikan beyaz kelebeğinin (Hyphantria cunea) en çok görüldüğü ağaçlar arasında fındığın yanı sıra dut, kiraz, elma, armut, erik ve ceviz gibi bitkiler bulunuyor. Kültürel ve mekanik mücadele biçimlerinin yoğun olarak kullanıldığı zararlıya karşı kimyasal mücadeleyi ise larvaların ağlarını örmeye başladıkları dönemde yapmak gerekiyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.