tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.8.2018

Alpu ovası termik santrale direniyor

Alpu ovası termik santrale direniyor

Verimli arazileri ile Türkiye’nin en önemli tarımsal sit alanlarından biri olan Alpu ovasında kurulmak istenen termik santralin ihalesi bir kez daha ertelendi.

Yalnızca Eskişehir’in değil İç Anadolu bölgesinin en verimli tarım havzalarından biri olan Alpu ovasına yapılması planlanan sanayi tesislerinin ihalesi dördüncü kez ertelendi. Bölgedeki tarım arazileri ve bitki sağlığını tehdit eden termik santral ve kömür işletmesi projeleri için yeni ihale tarihi 17 Ekim olarak belirlendi.

İptali için dava açılmıştı

51 bin hektarlık genişliğindeki arazilerinde yetiştirilen yüksek kaliteli tahıl ve şekerpancarı gibi ürünleriyle bilinen Alpu ovasında söz konusu proje, bölgedeki Elektrik Üretim AŞ’ye ait kömür sahalarının özel sektöre devredilmek üzere ihaleye açılmasıyla resmiyet kazanmıştı. Çoğu ilçe belediyesinin yanı sıra kamusal ve sivil kuruluşların da tepkisini çeken projenin iptali için TEMA Vakfı tarafından da dava açılmıştı.

alpu-ovasi-termik-santrale-direniyor.jpgTarımdan başka faaliyete uygun değil

Ovada termik santral ve kömür işletmesi kurulması için ÇED olumlu raporu dahil olmak üzere verilen izinlere yapılan itirazlar sonucu başlayan hukuki süreçte özelleştirme ihalesi dördüncü kez ertelenerek 17 Ekim’e alındı. Alpu ovasının 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “tarımsal sit alanı” olarak ilan edilen ovalardan biri olduğunu hatırlatan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, bunun bölgede tarımdan başka faaliyet yapılamayacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Hava, toprak ve suyu tehdit ediyor

Yılda 8 milyar kg karbondioksit salınımı yaratacak Alpu Termik Santrali ovada hava ve toprak sağlığının yanı sıra su kaynaklarını da tehdit ediyor.  Ovada bin 400 hektarlık alanın sulamaya açılması için başlatılan projeye dikkat çeken Ataç, “Termik santral projesi bu sulama projesini de atıl hale getirecek. Yedi köyde yer altı suyu yatırımları zarar görecek” diyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.