Ege bölgesinin hem sahil hem de iç kesimleri bu yaz dolu afeti ve sağanak yağışlarla boğuşuyor. Yağışlar meyve bahçeleri ve ve tütün gibi tarla bitkilerinin yanında seralarda da hasara yol açtı.
Hem sebze ve meyve hem de tarla üretiminin bir arada yürüdüğü Ege bölgesi Türkiye’nin tarımsal çeşitliliğini üstlenen en önemli bölge. Ancak 2018 yazı bölge tarımı için hava şartları açısından pek de olumlu geçmiyor. Yaz mevsiminin başlarında Antalya’da kendini gösteren dolu yağışı, Temmuz ayının ortalarından bu yana Ege bölgesi genelinde sağanak yağışlarla da birleşerek geniş çaplı kayıplara neden oluyor.
Dolu afeti ilk olarak Haziran ayı boyunca Akdeniz bölgesinde de yer yer etkili olmuş, özelikle Antalya’nın Finike ilçesinde tarım arazilerinde ciddi zararlara yol açmıştı. Meyve bahçelerinin yanı sıra cam ve plastik seralarda da yıkıcı etki gösteren yağışlar, ilçede 25 bin dekardan geniş bir alanda toplam 40 milyon TL civarında maddi zarara sebep oldu.
İzmir ve Manisa’da meyve ve tütünde kayıplar
Temmuz ayının gelmesiyle birlikte dolu kabusu bu kez Ege bölgesine taşındı. Ay sonuna doğru İzmir’in Tire ilçesinde 2 gün aralıksız süren sağanak yağmur ve dolu incir bahçelerinde hasara neden oldu. Ayın son gününde ise bu kez Manisa’nın Demirci ilçesinde şiddetli dolu yağışı meyve bahçelerinde yüzde 90, tütün arazilerinde ise yüzde 70’e varan kayıpla sonuçlandı.
Nazilli’de inciri sağanak vurdu
Ancak zorlu hava koşullarının tarımsal üretime yaptığı kötü sürprizin sonu Ağustos ayıyla birlikte de henüz sona gelmiş değil. Bunun katını geçtiğimiz gün Aydın’da etkili olan sağanak yağışlar. Özellikle Nazilli ilçesinde bulunan incir bahçelerinde ciddi hasara yol açan yağış kurutmaya ayrılan meyvelerin bozulup çürümesine yol açarken bölgede süren hasar tespit çalışmaları çok sayıda üreticinin durumdan etkilendiğini gösteriyor.
Sebze fideleri için 15 dakika yetti!
Bu yıl yağışlardan İç Ege’de en çok etkilenen il ise Kütahya oluyor. İlde dün itibariyle başlayan sağanak yağmur Hisarcık ilçesinde elma, erik ve ceviz ağaçlarının yanı sıra domates, biber, mısır, kavun ve karpuz yetiştirilen sebze arazilerini de vurdu. Yalnızca 15 dakika süren şiddetli yağmurun özellikle sebze fidelerine büyük zarar verdiği bildiriliyor.
Meteoroloji’den yeni uyarı
Bu arada uzmanlar sağanak yağışların henüz hız kesmediğini gösteren açıklamalar yapmaya devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü başta Denizli’nin güneyi, Antalya’nın Kaş ve Elmalı ilçeleri ve Muğla-Seydikemer olmak üzere Güney İç Ege ve Akdeniz bölgesinde beklenen sağanak yağış ve sel tehlikesine karşı uyarıda bulundu.