Türkiye'nin değişen ürün profilini Kapak Konusu yapan tarlasera Ağustos sayısının hediyesi Narenciye Bahçelerinde Akdeniz Meyvesineği posteri. tarlasera'nın ayrıca okurlarına bir de müjdesi var!
Geçtiğimiz yıl 20 bin ton ürüne zarar vererek 16 milyon TL’lik kayba yol açan Akdeniz meyvesineği, Türkiye’de tarımsal üretimin başta “Akdeniz” ve “meyve” cephelerinde en kritik gündemdi. Ancak zararlıyla mücadele için oluşturulan çalışma grupları ve alınan önlemler etkili olmadı, zira tahminlere göre popülasyonu 3-4 kat artan zararlının bu neden olduğu kayıplar da ciddi boyutlara ulaşmış durumda.
Öncelikle sert çekirdekli meyveleri vuran Akdeniz meyve sineğine başta Rusya olmak üzere sıfır tolerans gösteren alıcı ülkelerin ihracatı zora sokacağını tahmin etmek zor değil. İkinci korku ise zarar-kayıp sarmalının narenciye üretimine de sıçraması.
tarlasera Ağustos sayısında Akdeniz meyvesineği sorununu tüm boyutlarıyla inceliyor ve bu zorlu mücadelede yapılması gerekenleri uzmanların önerilerinin ışığında okurlarıyla paylaşıyor. Ayrıca tarlasera’nın okurlarına bu ayki armağanı olan “Narenciye Bahçelerinde Akdeniz Meyvesineği” posteri de, adından anlaşılacağı üzere zararlıya karşı bilinçlenme amacına hizmet ediyor.
Türkiye’ye Gübre Kanunu gerek
Gübre sektöründe geçmişten gelen sorunlar son 2 yılda yaşanan gelişmelerle iyice kaotik bir hal aldı. Nitratlı gübre yasakları, henüz uygulamaya geçen ancak itirazların eksik olmadığı Gübre Takip Sistemi, ithalat merkezli olmanın yarattığı ağırlık… Tüm bu süreçler tarlasera sayfalarında bolca işlendi. Ancak sorunların düğümlendiği noktada geleceğe yönelik yapıcı ve kalıcı çözümler zorunlu hale geldiğinde, bu bir Gübre Kanunu’na olan ihtiyaç şeklinde kristalleşiyor. tarlasera bitki beslemede yaşanan tıkanmaya çözüm olabilecek bir Gübre Kanunu’nun gerekliliğini uzmanlarla tartışıyor.
Türkiye’nin ürün haritası nasıl değişti?
Tarım dünya döndükçe sürekli bir dönüşüm içinde, aynı şekilde ülkelerin tarımsal profilleri de öyle. Ancak Türkiye’de üretilen ürünlerin çeşitliliği, yaygınlığı ve coğrafi dağılımı özellikle 2000’li yıllar ile birlikte ciddi bir değişime uğradı. tarlasera’nın bu ay Türkiye’nin değişen ürün desenini incelediği Kapak Konusu sayfalarını keyifle okuyacağına eminiz.
Dosya konusu olarak toprak altı damla sulama sistemlerini masaya yatıran tarlasera’nın Detay sayfalarında toprak yönetimi konusunda uygulanması gereken sürdürülebilir tarım prensipleri ve Karadeniz’de artan maviyemiş üretimine dair de pek çok ilgi çekici bilgiye ulaşacaksınız.
tarlasera artık iki şehirde!
tarlasera yayın hayatına başladığı 2010 yılından bu yana yalnızca tarımın kalbinin attığı değil, damarlarının dolaştığı her yere ulaştı. Hem tarlalarda hem seralarda, üretimin doğrudan içinde oldu, haber kaynaklarına doğrudan ulaştı. Kimi zaman evine konuk olduğu bir üreticinin öyküsünü yerinde dinledi, kimi zaman tarımsal ticaretin tam merkezinde bir halde ihracatçının sesine kulak verdi; fuarlarda, festivallerde tarımsal üretimin tüm bileşenleriyle ve o bileşenlerin ayrılmaz parçası olan tüketiciler de dahil olmak üzere okurlarıyla buluştu.
2018 Eylül ayı itibariyle sekizinci yaşına basacak olan tarlasera, bugüne kadar İstanbul merkezli olarak yürüttüğü çalışmalarını artık İzmir de dahil olmak üzere iki merkezden sürdürecek. Bu sayede hem sahaya, hem üreticilere, hem de okurlarına her zamankinden daha da yakın olacak.
tarlasera’ya nasıl ulaşırım?
tarlasera Ağustos sayısını satın almak için hemen şimdi Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken abone olmak! Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Keyifli okumalar dileriz!