Kırşehir Ali Evran Üniversitesi’nde yürütülen tarımsal projeler kapsamında topraksız domates ve hıyar tarımında modern yetiştirme yöntemlerinin etkileri araştırılıyor.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından tarımsal ve jeotermal alanlarında pilot kurum olarak ilan edilen Kırşehir Ali Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bugünlerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Fakültenin Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yer alan serada yaklaşık 2 aydır neredeyse aralıksız süren hasat işleri de bu çalışmaların sonucu.
Üniversite kapsamında öğrencilerin de katılımıyla yürütülen bu çalışmaların kaynağı 3 farklı projeye dayanıyor. Projelerin amacı topraksız tarım teknikleriyle yapılan domates ve hıyar üretiminde bitkiler üzerindeki tuz stresinin yanı sıra organik kökenli bitki düzenleyicilerinin ürün verim ve kalitesine olan etkisini araştırmak.
Organik materyallerle topraksız üretim
Katı ortam kültürü sistemi kullanılan topraksız serada organik materyal olarak Hindistan cevizi kabuklarından oluşan kokopit başta olmak üzere, her dönem farklı besin kaynaklarından faydalanılıyor.
Araştırmalar kapsamında topraksız seraya dikilen ve üretim süreci söz konusu yöntemler ile sürdürülen hıyar ve domateslerin son 2 ayda 16 kez hasadı yapıldı. Üniversitenin stajyer ve yüksek lisans öğrencilerinin uygulamalı olarak yer aldığı projelerden elde edilecek veriler ile bölge üreticilerinin modern üretim teknikleriyle buluşturulması hedefleniyor.
Daha kısa ama daha verimli bitkiler
Hasat sonuçlarında Türkiye ortalamasının üzerinde verim aldıklarını söyleyen fakültenin Dekan Yardımcısı Dr. Hakan Başak’a göre projelerin temel motivasyonu kıraç topraklarda seralar vasıtasıyla birim alanda daha fazla verim almayı mümkün kılmak. Başak, “Bu amaçla şu anda hıyardaki boğum arası mesafeyi daraltarak daha kısa boylu bitkiden daha çok verim almayı amaçlıyoruz. Organik kökenli büyüme durdurucular kullanarak aşırı boylanmadan, daha kısa ama daha verimli bitkiler elde etmeye çalışıyoruz” diye konuşuyor.