tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.7.2018

AB’den kritik mutagenesis kararı

AB’den kritik mutagenesis kararı

Avrupa Birliği, son yıllarda yaygın biyoteknolojik yöntemler arasına eklenen mutagenesis ile üretilen ürünlerin GDO olarak kabul edilmesini kararlaştırdı.

Son 20 yıldır tüm dünya genetiği değiştirilmiş (GD) bitkisel ürünleri tartışırken, biyogenetik bilimi CRISPR/Cas9 ve mutagenesis gibi klasik biyomühendislik anlayışlarının dışına taşan yepyeni teknolojileri genetik biliminin hanesine yazmaya devam ediyor.

GDO başrolde olmak üzere biyogüvenlik mevzuatı konusu her daim sıcak kalan Avrupa Birliği’nde (AB) bu yeni teknolojilere nasıl yaklaşılacağı birkaç yıldır hararetli çalışmaları beraberinde getirdi. En önemli merak konusu olan mutagenesis (mutajenez) yönteleriyle elde edilen organizmaların GDO kapsamına alınıp alınmayacağı sorusunun cevabına ise nihayet ulaşıldı.

GDO mevzuatına tabi olacak

Dün itibariyle AB Adalet Komisyonu, mutagenesis tekniklerinin canlıların genetik materyalini doğal olmayan bir yolla değiştirdiği gerekçesiyle aynı kapsama alındığını belirterek, bu ürünlerin temelde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olarak değerlendirileceği kararını aldığını açıkladı.

Buna karşın geleneksel olarak kullanımda olan ve güvenli olduğuna dair uzun erimli veriler bulunan mutagenesis ürünleri AB’nin GDO Yönergesinden muaf olacak ve üye devletler AB mevzuatına uygun olmak kaydıyla kendi değerlendirmesini bağımsız olarak yapabilecek.

AB-den-kritik-mutagenesis-karari2.jpg

Mutagenesis nedir?

Bir organizmanın genetik yapısında bir mutasyon oluşmasıyla sonuçlanacak değişim sürecine mutagenesis (mutajenez) adı veriliyor. Doğal yollarla da gerçekleşebilen bu sürecin mutajenler (mutasyona yol açan maddeler) yardımıyla yapılması ise mutagenesis tekniklerini oluşturuyor.

Klasik GDO’lardan farkı nedir?

Mutagenesis ile GDO’ları ortaya çıkaran klasik transgenetik yöntemlerin arasında temel bir fark bulunuyor. Transgenesis, bir organizmanın genetik yapısını ona sonradan eklenen DNA’larla değiştirme prensibine dayanırken, mutagenesiste ise mevcut yapı mutasyon yöntemiyle dönüşüme tabi tutuluyor.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.