tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.7.2018

Kornişonda üç merkez, üç manzara

Kornişonda üç merkez, üç manzara

Turşuluk hıyar üretiminde zamansız yağışlar ve hastalık problemi üreticileri zor durumda bıraktı. Ancak ihracat kanallarını etkili kullanan bölgeler üründen istediğini almayı başarıyor.

Turşuluk hıyar ya da yaygın adıyla kornişon üretimi denildiğinde Türkiye’de üç merkez üs akla geliyor: İzmir-Ödemiş ve Balıkesir-Sındırgı ve Afyon’un merkez ilçesi. İç pazarda olduğu kadar ihracatta da önemli bir değer olan üründe üretici memnuniyeti bölgeye göre değişim gösteriyor.

Mildiyö sorunu aşılamadı

Başta patates olmak üzere Ege bölgesinin tarımsal üretimle özdeş ilçelerinden İzmir-Ödemiş yıllık yaklaşık 16 bin tonluk üretimiyle turşuluk hıyarda da başı çeken bölgelerden. Ancak bu yıl Ödemişli kornişon üreticileri hem rekolte hem de fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. Yıl içinde geniş çapta yaşanan mildiyö sorunu verimi düşürürken bölgede en üst kalitedeki ürünlerin tarla fiyatının 2,20 TL’ye düşmüş durumda.

kornisonda-uc-merkez-uc-manzara2.jpg

Tohum ve işçilik maliyeti yüksek

Hava şartları ve aniden bastıran yağışlar nedeniyle bitkilerin zarar gördüğünü söyleyen üreticilerden Yusuf Şahan, “Salatalık alıcısı tüccarlar kalibreyi düşürdüler, tarladan düşük kalibreli ürün toplamak zorunda kaldık” diyor. Kornişonun tohum ve işçilik maliyetleri yüksek bir ürün olduğuna dikkat çeken Şahan, “Böyle giderse kornişon üretimi bölgede iyice azalır” yorumunu yapıyor.

Bu ilçede kornişonun yüzde 70’i ihracat için

Yılda 13 bin 300 tonluk üretimiyle adeta kornişon tarımıyla özdeşleşen Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde ise bu yılın fotoğrafı çok daha renkli. Üretim alanlarının yakınında yapılan göletlerin sunduğu sulama olanaklarından faydalanan üreticiler ihracat kapılarını açmayı başardı. Geçtiğimiz yıl ürünlerin yüzde 70’ini Rusya, Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiği Sındırgı’da diğer ürünler ise ilçede bulunan turşu fabrikasına gönderiliyor.

İç Anadolu da yağışlardan etkilendi

Kornişon üretiminin İç Anadolu’daki temsilcisi ise Ankara’nın Çubuk ilçesi. Aslında Çubuk hıyar üretiminde neredeyse 70 yıla dayanan bir deneyime sahip. Son dönemde turşuluk hıyar üretimini ön plana alan ilçede 4 bin tona yakın kornişon üretimi var. Ancak bu yılın rekolte beklentisi geçtiğimiz yıllara göre daha düşük seviyelerde.

kornisonda-uc-merkez-uc-manzara3.jpg

Üretim ihtiyacı karşılamıyor

Çubuk’ta kornişon dikili arazilerin 10 bin dekarlık bir alana yayıldığını söyleyen Çubuk Yaş Sebze Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Işık, buna karşın ilçedeki üretimin ihtiyacı karşılayamamasından yakınıyor. Ekim dönemine denk gelen yağışlardan olumsuz etkilendiklerini söyleyen Işık, “Ürün fiyatlarının 1,20-3,50 TL arasında olacağını tahmin ediyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.