Ülke genelini etkisi altına alan sağanak ve dolu yağışları tarım arazilerinde hasar ve kayıplara yol açıyor. İşte son 5 günün bilançosu.
Birkaç gündür Türkiye’nin çoğu bölgesinde etkili olan şiddetli yağışlar tarım arazilerinde geniş çapta zarara yol açmaya devam ediyor. Özellikle İç Ege ve Akdeniz bölgesinde sağanak yağmurun yanı sıra görülen dolu yağışları hem seralarda hasara hem de ürün kayıplarına yol açıyor.
Hasar zinciri Burdur’dan başladı
Güneydoğu Anadolu bölgesi dışında yurt genelini etkisi altına alan yağışlar ilk olarak bayram arifesinde Burdur bölgesinde tarım alanlarında maddi hasara yol açtı. Karamanlı ilçesinde dolu ve sağanak yağış sonucu buğday, arpa, mısır, nohut ekili arazilerin sular altında kalmasının ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında Karamanlı ovasının genelinde ürünlerin yüzde 90 oranında zarar gördüğü belirtildi.
Bu yıl Finike portakalı yok
Bayramın ilk günü ise kötü haber bu kez Türkiye’nin sera cenneti Antalya’dan geldi. Büyük dolu tanelerinin eşlik ettiği sağanak yağış sonrası pek çok ilçede sera alanları hasar görürken başta portakal olmak üzere meyve bahçelerinde de kayıplar yaşandı. Finike bölgesindeki portakal arazilerinde kayıpların yüzde 85’e ulaştığını söyleyen Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Bu önümüzdeki sene Finike portakalı olmayacak demektir” diyerek tarım sigortaları sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tek ilçede 10 milyon TL zarar
Aynı şekilde Antalya’nın Demre ilçesinde de sağanak, dolu ve şiddetli rüzgar toplam bin dönüme yakın sera alanında yıkıma neden oldu. Bu alanların yalnızca 150 dönümünün sigortalı olduğunu söyleyen Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, “Yaraların sarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Güney bölgelerde 3 gündür yer yer görülen dolu yağışı Mersin’de de benzer bir tabloyu ortaya çıkardı. Özellikle Cumartesi günü şiddetini arttıran yağışların yalnızca Erdemli ilçesinde domates, elma ve ceviz üretilen alanlarda toplam 10 milyon TL civarında maddi hasara yol açtığı belirtilirken, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, “Devletimizden isteğimiz üreticilerimiz yaşadığı hasarın giderilmesi” diyor.
Taşan dereler tarımı vurdu
Bayramın son günü ise kabusu bu kez Denizli bölgesi yaşadı. Denizli’nin Çal ilçesinde derelerin taşması sonucu pek çok tarım arazisi sular altında kalırken, Amasya’da ise taşan Keçi deresi arpa, buğday, haşhaş, mısır ve soğan tarlalarını sel suları altında bıraktı. Kırklareli’nde etkili olan dolu yağışı ise başta Kofçaz ilçesi olmak üzere tarım arazilerinde geniş çapta zarara yol açtı.