tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.6.2018

tarlasera Haziran sayısı çıktı!

tarlasera-haziran-sayisi-cikti1.jpg

Dikey tarım teknolojilerini kapağına taşıyan tarlasera’nın okurlarına bu ayki hediyesi ise Mısırda Yabancı Ot Mücadelesi posteri.

Mayıs ayının son çeyreğini tek bir gündem maddesi belirledi: Sürekli olarak artan kurlar. Merkez Bankası’nın ayın son günleri yaptığı müdahaleler doların ateşini bir nebze dindirmiş olsa da aşırı derecede esneyen kur hareketleri tüm ülke üzerinde büyük yankı yarattı.

Özellikle tarım sektörü bu durumdan en çok etkilenen sektörler arasında. Örneğin mazot fiyatları bir gecede 23 kuruş birden arttı. ÖTV’de yapılan indirim bu zammı hissettirmese de şu an ortalama 5,75 TL’lerde seyreden fiyat hâlâ üreticinin belini bükmeye, verilen destekler ise yeterli gelmemeye devam ediyor.

Üretim girdileri kurla birlikte artarken

Bir diğer kritik maliyet kalemi olan zirai ilaçta da durum benzer şekilde. Kurdaki esnekliği kestiremeyen bazı bitki koruma firmaları, geçici süre ile bayilere yeni ürün satışını dondurdu. Kur sabitlendikten sonra belirlenecek fiyatların ne olacağı ise merak konusu. Üstelik gübre ve yem gibi kalemler de cabası.

tarlasera-haziran-sayisi-cikti2.jpg

Tarımsal girdilerin büyük kısmında ithalata bağımlı olan tarım sektörü, kur etkisini en derinden yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Umarız kurların yaşattığı bu korku bir ders olur ve sektör artık ithalata değil de yerli kaynaklara ve üretime bağlı bir modele doğru yol alır. Yoksa bu yaşananlar ilk olmadığı gibi, son da olmayacak.

Okurlarımızın yakından bildiği gibi, tarlasera’nın yayın ilkelerinin bir ayağını “tarımın ekonomi-politiğinin herkes tarafından anlaşılması” oluşturuyor. Bu yüzden tarlasera ekibi her ay tarımı ülke ve dünya sathında yaşanan bu gelişmeler bağlamında yeniden gözden geçiriyor ve ortaya çıkan resmi nesnel gerçeklerin ışığında özgün yorumlarıyla okuyucuya aktarıyor.

İsrail ile tarımsal ilişkilerde söylenceler ve gerçekler

Son dönemde yeniden gergin bir sürece giren Türkiye-İsrail ilişkileri de bu bakış açısıyla değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Herkesin malumu; İsrail ile ilişkiler gündeme geldiğinde bağlam dışı olsun ya da olmasın konu bir şekilde “tarım, ithalat, dışa bağımlılık” meselelerine bağlanıyor. Ancak çoğu zaman bu konuda somut verilerden ziyade çeşitli söylence ve ezberler deyim yerindeyse havada uçuşuyor.

tarlasera Haziran sayısında Türkiye-İsrail arasındaki tarımsal ilişkileri bu söylencelerin değil nesnel-rakamsal verilerin ışığında masaya yatırdı ve ortaya ilgi çekici sonuçlar çıktı. Hem İsrail’in tarım profili, hem de iki ülke arasındaki tarımsal denkleme dair daha önce bilmediğiniz gerçekleri tarlasera’da okuyun!

tarlasera-haziran-sayisi-cikti3.jpg

Geleceğin bitkisel üretim yöntemi olarak görülen ve her gün yeni bir örneğine şahit olduğumuz dikey tarım teknolojilerini kapağına taşıyan tarlasera’nın bu ayki Röportaj konuğu ise Türkiye tarımının deneyimli isimlerinden Sumi Agro Turkey Başkanı İrfan Arslan. Ayrıca tarımsal işletmelerde yaşanmakta olan dönüşüm, kavun tarımındaki mevcut sorunlar, hasat makinelerinde doğru seçimler, mikro elementler ve tatlı mısır konuları da bu ay tarlasera sayfalarında inceleniyor.

tarlasera’ya nasıl ulaşırım?

Okurlarına bu ayki hediyesi Mısırda Yabancı Ot Mücadelesi posteri olan tarlasera Haziran sayısını satın almak için hemen şimdi Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken abone olmak! Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.