tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.4.2018

Çukurova’da yetişip Uzakdoğu’ya gidecek

Çukurova’da yetişip Uzakdoğu’ya gidecek

Serin ve yüksek rakımlı bölgelere özgü kiraz meyvesinin Çukurova ikliminde yetişmesini sağlayan çalışmalar sonucu ürünün ihracat potansiyeli genişliyor.

Çukurova Üniversitesi’nde ıslah çalışmaları sonucunda Çukurova’nın iklim şartlarında yetişebilen kiraz çeşidi geliştirildi. Erkenci olma avantajına sahip bu yeni çeşidin mayıs ayında kiraz talep eden Uzakdoğu pazarına gönderilmesi hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde uzunca bir süredir devam eder araştırmalar neticesinde ortaya çıkarılan kiraz çeşidi, serin ve yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilen klasik kiraz çeşitlerinin aksine Adana’nın düşük rakımlı, ovalık, sulanabilen ve bol güneş alan arazilerinde yetiştirildi. Çukurova’nın 3 farklı bölgesinde dikimi yapılan çeşidin hedeflenen kaliteyi de karşıladığı belirtiliyor.

Tam zamanında hasat ediliyor

Nisan sonu ile mayıs başında hasat edilen erkenci kiraz geçtiğimiz yıl hedeflenen miktarda kiraz ihracatı gerçekleştirilemeyen Uzakdoğu pazarı için de potansiyel vaat ediyor. 2016 yılında Çin Tarım Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın ardından Türkiye 2017 yılında Çin’e istenilen miktarda kiraz ihraç edememişti. Bunun en büyük nedeni ise Çin tarafının talep ettiği gibi mayıs ayında hasat olgunluğuna ulaşmış yeterli miktarda ürün olmaması.

Kiraz üretimi ovalara yayılmalı

Kiraz yetiştiriciliğinin sıcak bölgelerdeki en büyük sorununun soğuklama ve soğuk süresi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Küden, “Kiraz yetiştirme potansiyelini ovaya yaymamız lazım. Yeni çeşitle birlikte başta Çin olmak üzere Uzakdoğu pazarına daha fazla kiraz ihracatı yapılmasının mümkün olacak” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.