tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.4.2018

Arpa ve şerbetçiotu akıllı tarım ile buluşuyor

Arpa ve şerbetçiotu akıllı tarım ile buluşuyor

Anadolu Efes ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ortaklığında başlatılan proje ile arpa ve şerbetçiotu üreticileri arazilerinde akıllı tarım uygulamaları ile üretim yapmaya başlayacak.

Tüm dünyada yaygınlık kazanmaya başlayan ve Türkiye’de de örnekleri artan akıllı tarım uygulamaları bira endüstrisinin altyapısını oluşturan arpa ve şerbetçiotu tarımına da uzanıyor. Anadolu Efes ve WWF-Türkiye’nin geliştirdiği Akıllı Tarım Projesi, Türkiye’de arpa ve şerbetçiotu arazilerinde ilk kez sensör ve uydu destekli üretimi hayata geçirecek.

“Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var” başlığıyla başlatılan proje üreticileri akıllı tarım ve ekolojik tarım konseptleriyle tanıştırmayı hedefliyor. Proje kapsamında kullanılacak teknolojiler arasında toprak ve hava sensörleri, uydudan tarla sağlığı takibi ve dijital toprak tahlil cihazları bulunuyor.

5 ilçeden 20 üretici katılacak

Projenin ilk aşamasında Konya, Kayseri, Eskişehir ve Adıyaman’dan toplam 15 arpa üreticisi ve Türkiye’nin şerbetçiotu üretimi yapılan tek bölgesi olan Bilecik-Pazaryeri’nde ürününün 5 üreticisi yer alacak. Toplam bin 542 dekarda yürütülecek sürdürülebilir tarla uygulamaları ile toprak nemi ve ısısı, nispi nem ve ısı değerleri anlık olarak toplanacak.

arpa-ve-serbetciotu-akilli-tarim-ile-bulusuyor2.jpg

Genç üreticilere fon ve danışmanlık desteği

Kayıt altına alınacak bu verilere dayanarak bitki gelişim modelleri, hastalık uyarıları, sulama tavsiyeleri ve kuraklık takibi anlık olarak yapılacak. Bu sayede ürünlerin verim ve kalitesini en yüksek seviyeye çıkarırken girdi maliyetlerinin de en aza indirilmesi hedefleniyor.

Arpa ve şerbetçiotu üretiminde akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı aynı zamanda konvansiyonel tarım uygulamalarının ekolojik dengeye yönelik olarak yarattığı riskleri de azaltma fırsatı sunacak. Proje kapsamında ayrıca genç üreticilere akıllı tarım uygulamalarını destekleme amaçlı fon ve danışmanlık desteği verilmesi planlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.