Anadolu Efes ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ortaklığında başlatılan proje ile arpa ve şerbetçiotu üreticileri arazilerinde akıllı tarım uygulamaları ile üretim yapmaya başlayacak.
Tüm dünyada yaygınlık kazanmaya başlayan ve Türkiye’de de örnekleri artan akıllı tarım uygulamaları bira endüstrisinin altyapısını oluşturan arpa ve şerbetçiotu tarımına da uzanıyor. Anadolu Efes ve WWF-Türkiye’nin geliştirdiği Akıllı Tarım Projesi, Türkiye’de arpa ve şerbetçiotu arazilerinde ilk kez sensör ve uydu destekli üretimi hayata geçirecek.
“Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var” başlığıyla başlatılan proje üreticileri akıllı tarım ve ekolojik tarım konseptleriyle tanıştırmayı hedefliyor. Proje kapsamında kullanılacak teknolojiler arasında toprak ve hava sensörleri, uydudan tarla sağlığı takibi ve dijital toprak tahlil cihazları bulunuyor.
5 ilçeden 20 üretici katılacak
Projenin ilk aşamasında Konya, Kayseri, Eskişehir ve Adıyaman’dan toplam 15 arpa üreticisi ve Türkiye’nin şerbetçiotu üretimi yapılan tek bölgesi olan Bilecik-Pazaryeri’nde ürününün 5 üreticisi yer alacak. Toplam bin 542 dekarda yürütülecek sürdürülebilir tarla uygulamaları ile toprak nemi ve ısısı, nispi nem ve ısı değerleri anlık olarak toplanacak.
Genç üreticilere fon ve danışmanlık desteği
Kayıt altına alınacak bu verilere dayanarak bitki gelişim modelleri, hastalık uyarıları, sulama tavsiyeleri ve kuraklık takibi anlık olarak yapılacak. Bu sayede ürünlerin verim ve kalitesini en yüksek seviyeye çıkarırken girdi maliyetlerinin de en aza indirilmesi hedefleniyor.
Arpa ve şerbetçiotu üretiminde akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı aynı zamanda konvansiyonel tarım uygulamalarının ekolojik dengeye yönelik olarak yarattığı riskleri de azaltma fırsatı sunacak. Proje kapsamında ayrıca genç üreticilere akıllı tarım uygulamalarını destekleme amaçlı fon ve danışmanlık desteği verilmesi planlanıyor.