tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.4.2018

Arazi alım-satın kanununda değişiklik

Arazi alım-satın kanununda değişiklik

Satışı yapılacak tarım arazilerinin bedellerinin hesaplanması ve satış işlemlerine dair usuller Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle yeniden belirlendi.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na getirilen değişiklikle tarım arazisi satışı başta olmak üzere mülkiyet esaslarına dair usuller yeniden tanımlandı. Buna göre tarımsal arazi edindirme iş ve işlemleri ile arazilerin değer ve kira bedellerinin belirlenmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Arazi Edindirme İş ve İşlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre; hisselilik, parçalılık, mülkiyet ihtilafı gibi nedenlerle üretim yapılmayan ve satışa çıkarılmak istenen, kiralama, ortakçılık veya yarıcılık şeklinde değerlendirilmesi talep edilen, intikali yapılmamış, hisseliliğin giderilemediği ve intikal işlemleri çözülemeyen gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazileri tespit edilecek.

İl ve İlçe Müdürlükleri aracı olacak

Tespit edilen araziler, sahiplerinin talebi üzerine muvafakat alınarak Satışa Çıkarılacak Parseller ya da Kiralama Yapılacak Parseller başlığı altında Bakanlığın internet sitesinde 15 gün süreyle ilan edilecek. Yine tarafların talebi üzerine arazilerin alım-satım işlemlerinde ilgili İl ya da İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılık görevi üstlenebilecek.

Arazi bedelleri nasıl hesaplanacak?

 Yönetmelik satışa çıkarılan tarım arazilerinin gelir değerlerinin, arazinin optimum koşullarda işletilmesi halinde elde edilecek yıllık ortalama net gelire göre hesaplanmasını öngörüyor. Üretim dönemlerine ait gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanmasında ise üreticinin eline geçen ürün fiyatlarıyla verim oranları dikkate alınacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.