Satışı yapılacak tarım arazilerinin bedellerinin hesaplanması ve satış işlemlerine dair usuller Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle yeniden belirlendi.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na getirilen değişiklikle tarım arazisi satışı başta olmak üzere mülkiyet esaslarına dair usuller yeniden tanımlandı. Buna göre tarımsal arazi edindirme iş ve işlemleri ile arazilerin değer ve kira bedellerinin belirlenmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak.
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Arazi Edindirme İş ve İşlemleri Hakkında Yönetmelik’e göre; hisselilik, parçalılık, mülkiyet ihtilafı gibi nedenlerle üretim yapılmayan ve satışa çıkarılmak istenen, kiralama, ortakçılık veya yarıcılık şeklinde değerlendirilmesi talep edilen, intikali yapılmamış, hisseliliğin giderilemediği ve intikal işlemleri çözülemeyen gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazileri tespit edilecek.
İl ve İlçe Müdürlükleri aracı olacak
Tespit edilen araziler, sahiplerinin talebi üzerine muvafakat alınarak Satışa Çıkarılacak Parseller ya da Kiralama Yapılacak Parseller başlığı altında Bakanlığın internet sitesinde 15 gün süreyle ilan edilecek. Yine tarafların talebi üzerine arazilerin alım-satım işlemlerinde ilgili İl ya da İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılık görevi üstlenebilecek.
Arazi bedelleri nasıl hesaplanacak?
Yönetmelik satışa çıkarılan tarım arazilerinin gelir değerlerinin, arazinin optimum koşullarda işletilmesi halinde elde edilecek yıllık ortalama net gelire göre hesaplanmasını öngörüyor. Üretim dönemlerine ait gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanmasında ise üreticinin eline geçen ürün fiyatlarıyla verim oranları dikkate alınacak.