tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.3.2018

Su saati tasarruf mu zarar mı getirecek?

Su saati tasarruf mu zarar mı getirecek?

Tarım arazilerine su saati zorunluluğu getirilmesini öngören DSİ Kanunu’na dair değişiklik gündemi TBMM’de tartışılmaya devam ediyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na dair görüşmeler TBMM’de devam ediyor. Tasarı her tarlaya su saati kurulması ve tarla içi sulama için üreticilerle sözleşme imzalanmasını öngörüyor.

Üretici ne kadar su kullandığını görecek

Geçtiğimiz hafta görüşmeleri başlayan tasarı hakkında söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kanunda yapılacak değişikliğin su israfını önleyeceğini dile getirirken, “Evlerde nasıl uygulanıyorsa tarım alanlarında da aynı uygulama geçerli olacak. Üretici ne kadar su kullandığını görecek. Parasını ödemeyenin ise suyu kesilecek” diye konuştu.

Yeni düzenleme ile birlikte arazi toplulaştırma ve sulama ile ilgili görevlerin DSİ’ye devredileceği belirtilirken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Yatırım bedellerinden muaf tutuyoruz, ama sulama bedelleri hudutsuz değil. Bu yüzden sulama bedellerini tahsil edeceğiz” diyerek yapılacak sözleşmelerin abonelik usulü olacağını söyledi.

Saat uygulaması üreticiyi zarara uğratır

Kanun tasarısına dair görüşlerini açıklayan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Üreticiye önce su saatlerini satacaklar, sonra aylık su faturası kesecekler. Aylık almayan üretici bu faturayı ödeyemeyince suyunu kesecekler. O zaman üretici üretim yapmaktan vazgeçecek. Boşalan tarlaları büyük tekellere bırakmanın derdindeler” derken, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise tarlalarda hala vahşi sulama yapıldığını ve su saati uygulamasının üreticiyi zarara uğratacağını dile getirdi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.