tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.2.2018

Havaalanında güneş enerjili tarım!

Havaalanında güneş enerjili tarım!

Hindistan’daki Koçi Havaalanı’nda güneş enerjisi ve damla sulama kullanılarak üretilen taze sebzeler yolcuların ve havaalanı çalışanlarının ihtiyacını karşılıyor.

Balkonda, çatıda, hatta okyanusların üzerinde tarım olur da havaalanında olmaz mı? Dünyanın güneş enerjisi ile beslenen ilk havalimanı olan Koçi Uluslararası Havaalanı’nda 180 dekarlık alanda kurulan organik sebze üretim tesisi bunun mümkün olduğunu kanıtlıyor.

2017’de 80 bin ton ürün alındı

Hindistan’ın Kerala şehrinde bulunan Koçi Havaalanı 80 bin personeli ve günlük ortalama 30 bin yolcu girişi ile dünyanın en büyük havaalanlarından biri. Havaalanında kullanılan enerjinin tümü 12 MW kapasiteli güneş enerjisi santralinden karşılanıyor.

Yaklaşık 46 bin güneş paneli biriminden oluşan santralde yetiştirilen organik tarım ürünleri ise havaalanını benzersiz kılan ikinci özellik! Hıyar, balkabağı, bamya ve fasulye gibi ürünler yetiştirilen arazide 2017 yılında yaklaşık 80 ton sebze ürünü hasat edildi.

havaalaninda-gunes-enerjili-tarim2.jpg

Paneller ve toprak birbirine fayda sağlıyor

Paneller arasında kurulan tarım alanında kullanılan damla sulama sisteminin ihtiyacı olan enerji bu panellerden sağlanıyor. Panellerin temizliği için kullanılan su istenmeyen kimyasallar içermediğinden yetişen ürünlerin su ihtiyacını karşılıyor. Alanının nemli kalmasını sağlayan toprak zemin ise bu sayede panelleri tozlanmaktan korumuş oluyor.

Marka ismiyle süpermarketlere de ulaşacak

Havaalanında yetiştirilen ürünler personelin taze gıda ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yolculuğa çıkmakta ya da evlerine dönmekte olan yolculara da hitap ediyor. Yolcuların havaalanında yetişen sebzelere büyük rağbet gösterdiğini dile getiren Koçi Uluslararası Havaalanı Genel Müdürü VJ Kurian, yetiştirdikleri ürünleri kendi marka isimleri altında alışveriş merkezleri ve süpermarketlere sunmayı hedeflediklerini söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.