İlkbahara bir kala doğa uyanmaya başlarken tarım alanlarında ise sezona hazırlık hız kazanıyor. Bu dönem hıyar üretim alanlarında da ilk adımı atma zamanı.
Şubat ayının gelmesiyle ilkbaharda ekimi, dikimi yapılacak sebzeler için üreticinin mesaisi toprak hazırlığıyla birlikte başlıyor. Bu ürünlerden biri de yediden yetmişe kişi tarafından çok sevilen hıyar!
Toprak bitkinin yaşamını sürdüreceği alan olması nedeniyle sezon sonundaki başarıyı da önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle birçok üründe olduğu gibi hıyar üretiminde de toprak hazırlığında bazı noktalara dikkat etmekte yarar var.
Her toprağı sevmiyor
Hıyar toprak isteği bakımından oldukça seçici bir sebze; soğuk, su tutmayan topraklar ile killi topraklardan pek hoşlanmıyor. İyi drene edilmiş, su tutma kapasitesi yüksek, organik maddece zengin, pH’ı 5,5-5,8 arasında, sıcak ve havadar toprakları seviyor. Tohumların çimlenebilmesi için en az 11 C°, fide yetiştirme döneminde ise 18-20 C° toprak sıcaklığına ihtiyaç duyuyor.
Toprak su depolamalı
Hıyar üretimi için öncelikle kış döneminde toprak derin işlenerek su depolamasını sağlamak gerekiyor. İlkbaharda ise toprak tavındayken 10-15 cm derinlikte yüzeysel olarak sürülüp düzeltiliyor. Ekim elle yapılacaksa ilkbahar işlemesi sırasında karıkların açılması gerekiyor. Ancak üretimde sağladığı avantajlarla ekimi mibzer ile yapmak en uygun yöntem olarak öne çıkıyor.
Taban gübrelemesine dikkat
Hıyar üretiminde toprak hazırlığının bir diğer önemli bölümünü ise taban gübrelemesi oluşturuyor. Buna göre toprak analiz sonuçları doğrultusunda gerekli miktarda triple süper fosfatın (TSP), toprak işleme sırasında toprağa verilmesi gerek. Kışın derin sürülerek su depolaması sağlanan, ilkbaharda ise ekimden yaklaşık bir hafta önce yüzeysel olarak sürülüp taban gübrelemesi yapılmasının ardından toprak hıyar üretimi için hazır hale geliyor.