tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.2.2018

Portakal değil kabuğu kazandırıyor

portakal-degil-kabugu-kazandiriyor2.jpg

Çukurova’da portakal üreticileri düşük fiyatlardan yakınırken sanayiye yönelik olarak kurutulan portakal kabukları kilosu 4 TL’den alıcı buluyor.

Kış mevsiminin en çok tüketilen ürünlerinden portakalda bu yıl üretici fiyatları beklenenin çok altında seyretmeye devam ediyor. Üreticiden alım fiyatı 50 kuruşlara kadar düşen meyvenin kabuklarını kurutarak piyasaya sunan üreticiler ise hem iç hem de dış pazarda kazanç sağlamaya başladı.

Portakaldaki kriz geçtiğimiz ay bahçe fiyatı ile market fiyatı arasında en çok uçurum yaşanan ürün olmasıyla görünür hale gelmişti. Ortalama üretici fiyatı 58 kuruşa inen ürünün market fiyatı ise 2,7 TL’ye kadar çıkmış, üretimde başı çeken Çukurova’da bahçe sahipleri yeni pazar arayışlarını hızlandırmıştı.

Yeni pazarın öncülüğünü yapıyorlar

Son dönemde gıda ve ilaç sanayisinin yanı sıra kozmetik alanında da aranan bir hammadde haline gelen portakal kabuğu dikkate değer bir alternatif haline gelmiş durumda. Adana ve Osmaniye’de bölgesinde kuruttukları kabukları piyasaya sunan üreticiler büyümekte olan bu yeni pazarın öncülüğünü yapıyor.

300 ton ihracat yapıldı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde geçtiğimiz yıllarda ortalama 25 ton portakal kabuğu ihraç edilirken bu yıl bu miktar 300 tona kadar çıktı. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelere satışı yapılan ürün üreticisine kilogram başına yaklaşık 4 TL gelir sağlıyor.

Portakal değil kabuğu kazandırıyor

Kadirli’de 10 yıldır bu işi yapan üreticilerden Mikail Sarıgül, portakal kabuğunun iki şekilde temin edildiğini söylüyor: “Mahalle ve köylerden toplanan portakal kabukları bize getiriliyor ya da biz narenciye üreticisinden portakalı alıp kabuğunu soyduruyoruz. Normal hava şartlarında 3 gün içinde kuruyan kabukları çöpünden ve çürümüş kabuklardan temizleyip sevkiyata hazır hale getiriyoruz.”

Üretim bölgesinde işleme tesisi kurulsun

Kurutulmuş portakal kabuğunun sanayileşme yolunda ilerlediğini dile getiren Sarıgül, bu ürünün devlet ve özel sektör tarafından desteklenmesi gerektiği görüşünde. “Herhangi bir ekipmanımız olmadığı için kuruttuğumuz kabuklar İç Anadolu’da işleniyor” diyen Sarıgül, Desteklendiğimiz takdirde Kadirli’de kuracağımız bir tesisle bu üretimi bölge için bir fırsata dönüştürebiliriz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.