tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.2.2018

Mazotta destekler enflasyonun gerisinde kaldı

Mazotta destekler enflasyonun gerisinde kaldı

Tarla bitkilerinde üreticilere verilecek yakıt destekleri ortalama yüzde 3-4 oranında arttırılırken gübre destekleri sabit kaldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2017 yılı için geçerli olmak üzere tarımsal üreticilerin yararlanacağı gübre ve mazot destekleri açıklandı. Geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla akaryakıt fiyatları ortalama yüzde 12 artarken desteklerdeki artış ise yüzde 3,7 bandında.

30 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’e göre buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine verilecek destek dekar başına 0,49 TL artarak 13,49 TL’ye çıkarken nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi bakliyatlarda ise 11 TL’den 11,42 TL’ye yükseldi.

Hangi ürün ne kadar destek alacak?

Çay, fındık, kuru soğan, kanola ve yem bitkilerinde dekar başında destekler 9 TL’den 9,34 TL’ye yükselirken, pamuk üreticileri 36 TL yerine 37,36 TL destek alacak. Ayçiçeği, soya, dane mısır ve patateste üreticilerine ise dekar başına 17,64 TL destek verilmesi kararlaştırıldı.

Mevcut desteklerdeki artış son 1 yılda akaryakıtta yaşanan fiyat artışının ise gerisinde kaldığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl Ocak sonu-Şubat başı döneminde ülke genelinde motorinin litre fiyatı ortalama 4,65 TL iken bugün itibariyle yüzde 12’lik bir artışla 5,2 TL civarına çıkmış durumda.

Dekar başına 4 TL gübre desteği

Son olarak akaryakıta yapılan 10 kuruşluk zammın ardından mazot ve benzin fiyatları rekor seviyelere ulaşmıştı. Zamların ardından Türkiye’nin dünyada gelir seviyesine oranla akaryakıtın en pahalı ülkeler arasında olduğu açıklanmıştı.

Açıklanan tebliğe göre nadas için ödenecek mazot desteği 5 TL’den 5,19 TL’ye çıkarken gübre destekleri ise önceki dönemle aynı oranda olacak. Buna göre tüm ürünlerde üreticilere dekar başına 4 TL gübre desteği verilecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.