Uşak’ta yürütülen tarımsal araştırmalar kapsamında yepyeni bir böcek türü bulundu. Literatüre Megastigmus usakensis adıyla geçen türün zararlı olup olmadığı araştırılıyor.
Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunan meyve bahçelerinde sürdürülen zirai araştırmalar esnasında daha önce görülmemiş bir böcek türü keşfedildi. İlk ve tek örneğine Bağkonak köyümde rastlanan yeni tür üzerine çalışmalar başlatıldı.
Yaklaşık 4 ay önce Yüksek Ziraat Mühendisi Erdal Zengin bölgede yürütülen saha çalışmaları kapsamında kurulan böcek tuzaklarında sarı renkli, kırmızı gözlü ve 1,88 milimetre boyunda bir böcek fark etti. Torymidae familyasına ait olduğu anlaşılan türün fotoğrafları böcek bilimi üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Miktat Doğanlar’a gönderildi.
Konukçuları henüz bilinmiyor
Böcek üzerine yapılan ilk incelemelerin sonucunda hazırlanan makale Munis Entomology & Zoology dergisinin Ocak sayısında yer aldı. Uşak iline ithafen Megastigmus usakensis adı verilen türün biyolojik yapısı, konukçuları, beslenme ve üreme şekilleri hakkında ise henüz yeterli bilgi bulunmuyor.
Keşfedilen böceğin biçimsel özellikleri açısından ilgi çekici olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Miktat Doğanlar, “Dünyada yeni bir tür olduğu kesin. Ancak beslendiği parazitler varsa tohumlar incelenmeli. Şu ana kadar sadece 1 örneği ele geçirilen böceğin faydalı bir türü mü yoksa zararlı bir tür mü olduğu yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkacak” diyor.
Türkiye endemik böcek cenneti
Türkiye’nin endemik böcek türleri açısından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Doğanlar, “Böcekler doğal yaşamın önemli kahramanları. Ancak böceklerin yaşadığı bölgeleri bozuyoruz. Ülkemizde doğanın el değmemiş halinin muhafaza edilmesi gerekli” diye konuşuyor.