tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.1.2018

Her şey 172 yıl önce bugün başladı

her-sey-172-yil-once-bugun-basladi1.jpg

Türkiye’de tarımsal eğitim çalışmalarının başlamasından bu yana 172 yıl geçti. Cumhuriyet ile birlikte modern değerlerle yeniden şekillenen ziraat fakülteleri bugüne kadar 100 bine yakın mezun verdi.

Bundan tam 172 yıl önce bugün, İstanbul’un bugünkü adıyla Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama çiftliğinde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane, bu topraklarda yepyeni bir serüvenin başlangıcına işaret ediyordu. Okulun kapılarının açıldığını 10 Ocak 1846 tarihi, aynı zamanda Türkiye’de tarımsal eğitimin de başladığı tarih olarak kabul ediliyor.

Modern tarım eğitimin temeli böyle atıldı

İlerleyen yıllarda Mekteb-i Zirai Şahane’nin açtığı yoldan 19. yüzyılın sonlarında yine İstanbul’da kurulan Halkalı Zirai Mektebi ilerledi ve ziraat eğitimine dair deneyimleri bir adım ileri taşıdı. Genç Cumhuriyetin tarım alanındaki atılımlarının bir parçası olan Ankara Yüksek Ziraat Mektebi’nin 1930 yılında açılmasıyla da tarımsal yüksek öğretimin temelleri atıldı.

Cumhuriyetin 10. Yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü’ne dönüştürülen okul, 4 yıllık öğretim programı ve fakülte yapısıyla modern tarım eğitiminin ilk örneklerinden birini oluşturdu ve 1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne dönüşerek 11 yıl boyunca Türkiye’nin tek ziraat fakültesi olma unvanını elinde bulundurdu.

her-sey-172-yil-once-bugun-basladi2.jpg

Ziraat fakülteleri 100 bin mühendis yetiştirdi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şubesi, 10 Ocak dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında, “172 yıl önce başlayan ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün 25 ilde açılan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyinin önemli ölçüde artmasını sağlayan ziraat fakülteleri ile devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Ziraat fakültelerinin bugüne kadar yaklaşık 100 bin ziraat mühendisi yetiştirdiği belirtilen açıklamada, “Bugün odamıza kayıtlı 50 bin 300 ziraat mühendisimiz var. Öğretimde 166 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir meslek grubu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” denildi.

tarlasera olarak biz de ziraat mühendisleri, eğitimcileri ve öğrencileri başta olmak üzere tarım bilimine gönül vermiş herkesin bu özel gününü ve Tarım Haftası’nı kutluyoruz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.