tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.1.2018

Bağlarda modern sulama dönemi başladı

Bağlarda modern sulama dönemi başladı

Kullanımı giderek yaygınlaşan modern sulama sistemleri bağlarda da ağırlığını arttırıyor. Sulama randımanının yüksek olmasıyla toprak altı damla sulama üreticilerin ilk tercihlerinden.

Türkiye binlerce yıla dayanan bağcılık kültürüne sahip. Çeşide ve bölgeye göre değişmekle birlikte susuz bağcılık mümkün olsa da, artan verim ve kalite standartları artık bağların da modern sulamaya olan ihtiyacını arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre sulama yapılan bağlarda meyve verimi yüzde 14 ila yüzde 65’e varan oranlarda artış sağlıyor.

Gelenekselden moderne

Bağların sulanmasında yüzey sulama gibi geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern basınçlı sulama sistemleri de kullanılıyor. Teknolojinin gelişimi ve bağcılıkta bilinç düzeyinin artışına paralel olarak geleneksel yöntemler yerine modern tekniklerin tercih edilme oranı da giderek artıyor.

Bunlar arasında damla sulama sistemleri, özellikle de toprak altı damla sulama uygulamaları bir adım öne çıkıyor. Bu sistem sayesinde buharlaşma, yüzey akışı ve derine sızma gibi kayıplar da asgari seviyede tutulabiliyor.

baglarda-modern-sulama-donemi-basladi1.jpg

Doğrudan köklere uygulanabiliyor

Toprak altı damla sulama sisteminde toprak altına yerleştirilen lateraller yardımıyla su ve besin maddeleri doğrudan bitki kök bölgesine verilebiliyor. Toprak üstü damla sulama sistemlerine benzer tasarıma sahip bu sistemin elemanları diğerlerine biraz daha fazla özen ve hassasiyet gerektiriyor.

Eski ve yeni bağlarda farklı uygulama gerekli

Yeni tesis edilen bağlarda çoğunlukla asmalara yakın ve çift taraflı olacak şekilde toprak altı damla sulama sistemi kuruluyor. Yine yeni tesis kimi bağlarda sıra ortasına denk gelecek şekilde uygulanıyor ve asmaların yeterli kök gelişimi sağlamasına kadar geçen 2-3 yıllık dönemde üstten sulama yapılıyor. Gelişmiş bağlarda ise iki sıra arasına 40 ila 50 cm derinlikte olacak şekilde kuruluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.