Pivot sulama tarımda modern sulamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden biri. İşte tarla bitkilerinden narenciye bahçelere kadar uzanan pivot sistemlerinin temel özellikleri.
Bitkisel üretimde doğal olarak karşılanamayan suyun sulama ile bitkilere verilmesi birçok faklı teknikle yapılıyor. Bu yöntemleri yüzey sulama, yüzey altı sulama ve basınçlı sulama olarak sıralamak mümkün.
Günümüzde, uzun zamanlardan beri kullanılagelen geleneksel yüzey sulama yöntemleri halen terk edilmemiş olsa da, modern sulama sistemlerinin kullanımı giderek artmaya devam ediyor. Bunlardan biri de merkezi hareketli yağmurlama sistemi olan pivot sulama.
Hangi ürünlerde kullanılıyor?
Pivot sulama sistemleri çoğunlukla betonarme bir platform üzerinde merkez etrafında dairesel olarak hareket ediyor. Mısır, buğday, arpa, yonca, şeker pancarı, patates, soğan, kavun, karpuz, yem bitkileri, pamuk, bodur meyve ve narenciye ağaçlarının yanı sıra meralarda da kullanılabiliyor.
Geniş alanda daha az işgücü için tercih ediliyor
Daha çok geniş arazilerde kullanılan pivot sulama, özellikle 120 dekarın üzerindeki tarlalarda birçok yönteme kıyasla oldukça ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Çalışmak için sürekli bir işgücüne ihtiyaç duymayan sistem eğimi yüzde 15’e kadar olan alanlarda sulama yapılabilmesine imkân tanıyor.
Çok sayıda modern sulama yönteminde olduğu gibi pivot sisteminde de gübreleme ve ilaçlama sulamayla birlikte bitkilere verilebiliyor. Sistemin bir diğer artısı olarak ise; uzaktan kontrol olanağının bulunması öne çıkıyor.
Pivot sulamanın dezavantajları
Sunmuş olduğu avantajlarla pivot sulama; özellikle büyük tarım alanlarında tercih edilen bir sistem. Ancak birtakım dezavantajlarının bulunduğunu da söylemek gerek. Bunlardan en önemlisi parsel köşelerinde bazı bölümlerin sulanamaması.
Yaprakların ıslanmasından kaynaklı hastalıklara duyarlı bitkilerde kullanılamaması ve yeraltı ile yerüstü damla sulama sistemlerine kıyasla daha az eğimli arazilerde kullanılabiliyor oluşu da diğer olumsuz yönlerinden.