tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.12.2017

Organik tarım öğrencileri denklik bekliyor

Organik tarım öğrencileri denklik bekliyor

Türkiye’de 4 üniversitede bulunan organik tarım işletmeciliği bölümü mezunları için kariyer kapıları kapalı. Ziraat fakültelerine paralel bir müfredat gören öğrenciler uzmanlıklarının tanınması için kampanya başlattı.

Organik tarımın yükselişiyle birlikte Türkiye’de son 5 yılda açılmaya başlayan organik tarım işletmeciliği bölümleri ilk mezunlarını vermeye hazırlanıyor. Ancak uzmanlık alanları ve unvanları doğru şekilde tanımlanmayan öğrenciler henüz mezun olmadan gelecek kaygısına düşmüş durumda.

Uzmanlık unvanı ellerinden alındı

İlk olarak 2013’te Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde açılan Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü’nün ardından sırasıyla Selçuk Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve son olarak geçtiğimiz yıl Bayburt Üniversitesi bu alanda uzman yetiştirme amacıyla aynı projeyi hayata geçirdi.

Ancak 4 yıl öncesinde “organik tarım uzmanı” olarak tanımlanması öngörülen organik tarım işlemeciliği mezunlarının unvanı, yönetmelikte yapılan değişiklikle “organik tarım işletmecisi” olarak değiştirildi. Bölüm öğrencileri ziraat fakülteleriyle denklikleri olmadığı için KPSS’ye ve TSE damgalı sertifikalara başvuru şanslarının bulunmamasından yakınıyor.

Sosyal medyada destek bekliyorlar

Twitter’da #organiktarımişletmeciliğidenklikistiyor etiketi ile seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, change.org sitesinde de bir imza kampanyası başlattı. tarlasera.com’un görüştüğü Pamukkale Üniversitesi Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yağmur Ceylan, geçtiğimiz 3 yıl içinde konu ile ilgili üniversite rektörlüğü ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) çok sayıda dilekçe iletmelerine rağmen bir karşılık bulamadıklarını söylüyor.

organik-tarim-ogrencileri-denklik-bekliyor1.jpg

Organik tarım işletmeciliği bölümlerinin hem kamu hem de özel sektör tarafından bilinmediğini dile getiren Ceylan, “Ziraat fakülteleriyle denkliğimiz olmasa bile, organik tarım kontrolü ya da İyi Tarım Uygulamaları gibi TSE damgalı sertifikaları bizim iyi birer iş fırsatı olacak. Ancak öngörülen koşullarda veterinerlik öğrencilerinin adı geçerken, organik tarım kontrolörü olabilecek eğitime sahip olan bizler bu programlara giremiyoruz” diyor.

Ne kamuya atanma ne de bayilik yapma şansı var

Aynı şekilde kamu sektöründe de ziraat mühendisliği, su ürünleri mühendisliği ve veterinerlik koşulu arandığını vurgulayan Ceylan, “Ziraat fakültesinden mezun olan biri yüksek puan alırsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na atanabiliyor. Ama bizim böyle bir şansımız yok. Zirai bayilik yapabilmek için ise bitki koruma derslerini alan teknisyen ya da tekniker unvanına sahip olmak gerekiyor” diye konuşuyor.

Organik tarım işletmeciliği mezunları için uzmanlık alanları çerçevesinde kendi işletmelerini kurma yolları açık. Ancak bireysel koşullar ve kariyer planları açısından bu seçenek her mezun için geçerli değil. Ceylan, “Kimi bu alanda yüksek lisans da yapmak, kimi ise bir organik tarım firmasına girip sahada çalışmak istiyor. Hocalarımız kendi işletmesini kurmak için öğrencileri teşvik etse de herkes aynı girişimci özelliğe sahip değil” diyor.


Yorumlar
  • Nurcan Özışık

    Bu bölüm mezunları bana ulaşabilir misiniz acil

    Erkan Tilgen

    Buyrun Nurcan hanım ? iletişimi e posta üzerinden yaparsanız daha kolay bir iletişim sağlamış oluruz. Teşekkürler

    Yasin BİLİMLİ

    NURCAN HANIM İLETİŞİME GEÇMEK İSTİYORUM BUYURUN?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.