tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.12.2017

Örtü altında dondan nasıl korunmalı?

Örtü altında dondan nasıl korunmalı?

Kış mevsimi ağırlığını hissettirdikçe açık araziler kadar seralarda da don riski artıyor. İşte ısı tüllerinden don kırıcı pervanelere kadar alınabilecek önlemler.

Türkiye’de örtü altı üretim yapan tarım işletmelerinin yapısal özellikleri incelendiğinde ilk olarak teknoloji kullanımının sınırlı olduğu göze çarpıyor. Başta küçük çaplı işletmeler olmak üzere üretim çoğunlukla don zararından korunmaya yönelik basit yapılarla sürdürülüyor. Ancak son yıllarda iklim koşullarının kontrol altında tutulduğu modern işletmelerin sayısının giderek arttığını söylemek gerek.

Seralarda iklimlendirme sistemlerinin kullanımın çok yaygın olmaması nedeniyle, ısıtma da genellikle yalnızca dondan korunma amacıyla yapılıyor. Önlem alınmadığı takdirde geri dönüşü mümkün olmayan zirai don zararından korunmak için örtü altı yetiştiricilik yapan üreticilerin bir takım önlemler alması şart.

İşte pasif ve aktif önlemler

Çevre sıcaklığının 0°C’nin altına düşmesi ve bitkilerin soğuk hava ile temasıyla gerçekleşen dona karşı seralarda uygulanacak çeşitli teknikler var. Bunları pasif ve aktif yöntemler olarak ikiye ayırmak mümkün.

ortu-altinda-dondan-nasil-korunmali1.jpg

Aktif yöntemlerden bazıları; yer seçimi, ekim zamanı ve sıklığının doğru ayarlanması, bitki gelişim düzenleyiciler kullanılması, dayanıklı çeşit seçimi gibi önlemler olarak karşımıza çıkıyor. Pasif yöntemler olarak ise; havanın karıştırılması, ısı örtüsü kullanılması, yapay ısıtma, yağmurlama yapılması gibi uygulamalar şeklinde sıralanabilir.

Bitki gelişim düzenleyicileri

Seralarda bitkilerin en fazla hava akımına imkân verecek şekilde dikilmesi donun etkilerini azaltabilecek bir önlem olarak görülüyor. Aynı amaçla bitki gelişim düzenleyicilerden ve çeşitli kimyasallardan da yararlanılabiliyor. Soğuğa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi de yine uygulanabilecek pasif yöntemlerden.

Bitkilerin battaniyesi

Gerekli önlemler alınmış olsa dahi çoğu zaman dondan korunmak için aktif yöntemlere başvurmak şart. Bunlardan ısı tülü olarak da adlandırılan don kırıcı ısı örtüleri, ekonomik ve tekrar kullanılabilir oluşu nedeniyle sık tercih ediliyor. Bu örtüler bitkileri düşük sıcaklıkların olumsuz etkilerine karşı korumak için özel olarak üretiliyor. Don ihtimali olması halinde ise vakit kaybedilmeden bitkilerin üzerine örtülerek kullanılması gerekiyor.

ortu-altinda-dondan-nasil-korunmali2.jpg

Dona karşı pervane

Bir diğer yöntem olan havanın karıştırılması işlemi bu işe özel geliştirilmiş don kırıcı pervaneler aracılığıyla yapılıyor. Bu işlem ile yere yakın olan soğuk hava tabakası ile üst seviyelerdeki sıcak havanın karıştırılarak sıcaklığın birkaç derece arttırılması sağlanabiliyor.

Yağmurlama da yine örtü altında dona karşı yapılabilecek bir diğer uygulama. Bu işlem, suyun donma esnasında çevreye ısı vermesi prensibine dayanıyor. Uygulama direkt olarak bitkilerin üzerine yapılabildiği gibi sera çatısı üzerine yerleştiren sistemlerle de gerçekleştirilebiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.