Giresun’da fındık bahçesinin bir dönümünü topraksız sera alanına dönüştüren Mustafa Karavelioğlu bölgedeki diğer üreticilere örnek oldu.
Fındığın başkenti Giresun’da alternatif ürün arayışına giren bir fındık üreticisi, bahçesinde kurduğu topraksız tarım alanıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Mustafa Karavelioğlu isimli üretici, bahçesinin bir dönümündeki fındık ağaçlarını sökerek kurduğu sera alanında marul yetiştirmeye başladı.
Son 10 yıl içinde Türkiye’de sayıları artan topraksız tarım alanları arasında henüz Karadeniz bölgesinden çok sayıda örneğe rastlamak mümkün değil. Ancak Keşap ilçesine bağlı Güneyköy’den Mustafa Karavelioğlu’nun gerçekleştirdiği tarımsal girişimcilik örneği bu açıdan öncü bir role sahip.
Daha çok ürün, yıl boyu hasat
Fındık üretiminden elde ettiği kârı arttırmak isteyen Karavelioğlu bu süre önce bunun yöntemlerini araştırmaya başlamış ve modern tarım yöntemleri arasında topraksız tarımın bunun için en uygun yol olduğu sonucuna varmış. Kendi çabalarıyla yürüttüğü Ar-Ge çalışmasının ardından ise kurduğu sera alanında marul üretimine başlamış.
Giresun için bir ilk
Yılda 8-10 marul hasadı yapmayı planlayan Karavelioğlu, topraksız üretimin geleneksel seraya oranla daha kârlı bir girişim olduğunu belirtiyor: “Bir dönüm topraklı tarım serasına yaklaşık 4 bin marul dikebiliyorsunuz. Ancak topraksız tarımda bunu üçe katlıyorsunuz. Üstelik hasat süresi daha kısa ve yıl boyu ürün alma şansınız var.”
İlk hasattan elde ettiği olumlu sonuçlarından ardından gelecek yıllarda üretim kapasitesini arttırma kararı aldığı söyleyen Karavelioğlu, profesyonel topraksız tarımın Giresun bölgesi için bir ilk olduğunu belirterek bu projenin bölgede diğer üreticiler için de örnek olmasını umut ediyor.